8 adımda Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerileri!

8 adımda Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerileri!

Ramazandaki zengin iftar masalardan sonra şimdi de şekerlerin, baklavaların, hamur işlerinin, sarmaların olduğu geleneksel bayram masaları geliyor. Peki Ramazan Bayramı'nda beslenme nasıl olmalı? İşte 8 adımda Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerileri!

1. Bol bol su içilmeli: Ramazanda oruç tutulduğu için metabolizma hızı düşüyor ve sindirim yavaşlıyor. Bu nedenle günde en az 2-2,5 litre su içilmesi , şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerekiyor.

2. Sağlık bir bayram kahvaltısı yapılmalı: Tam buğday ekmeği, domates, peynir, salatalık, zeytin gibi hafif kahvaltılıklarla güne başlamak güne enerjik başlamaya yardımcı oluyor. Salam ,sucuk, ve bal gibi besinlerden uzak durmak gerekiyor.

3. İkramlıklara dikkat edilmeli: Bayramda mide ve bağırsak sorunları yaşanmaması için şerbetli tatlı, çikolata tüketimine dikkat etmek onun yerine sütlü tatlıları ve mevsim meyvelerini tercih etmek gerekiyor.

4. Lifli besin tüketimi arttırılmalı: Sindirim sisteminizi yormamak ve kabızlık yaşamamak için lif-posa içeriği yüksek olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, yoğurt, kuru fasulye, kefir nohut, mercimek gibi besinlerin tüketilmesi yararlı oluyor.

5. Öğün atlatılmalı ve aç dolaşılmamalı : Ramazanda öğün alışkanlığı bozulduğu için bunu düzeltmek gerekiyor. İlk başta günde 3 ana öğün ile başlayıp ve gün geçtikçe teker teker ara öğünler eklemek sağlıklı beslenmemizi sağlıyor.

6. Yemekler yavaş yenip, çok çiğnenmeli: Yemeklerin yavaş ve iyi çiğneyerek yemek gerekiyor. Çünkü vücuda tokluk hissi yemeğe başladıktan 20 dakika sonra geliyor.

7. Kahve ve çay tüketimine dikkat edilmeli: Bayram gezmelerinde ikram edilen çay ve kahveye eklenilen şekerle tatlı tüketimi artıyor. Bu nedenle bayramda 3 fincan çay ve kahveyi geçmemek ve içilecekse bitki çayı içmek gerekiyor.

8. Egzersiz yapmayı aksatmamak: Sağlıklı bir bayram geçirilmesi için fiziksel aktivitelere bayramda da devam edilmesi ve bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi , asansörlerin kullanılmaması , tatile gidilecekse bol bol yüzülmesi öneriliyor.