10 maddede demir eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Demir eksikliği dünyada ve ülkemizde her yaş grubunda en sık görülen anemi (kansızlık) nedeni oluyor. Demir açısından zengin yiyecekleri tüketmemek, yanlış diyet programları, fazla çay-kahve tüketimi, hayvansal gıdaların yeterli alınmaması, hazır gıdalarla beslenme gibi sebeplere bağlı olarak demir eksikliği ortaya çıkabiliyor. Peki demir eksikliği belirtileri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..

1. Sürekli yorgunluk hali: Vücuttaki demir eksikliğinin yaygın belirtilerinden biri yorgunluk oluyor. Çünkü vücutta demir minerali eksik olduğunda, kan, hayatta kalmak için en önemli şey olan oksijeni yeterince taşıyamamaya başlıyor.

Sürekli yorgunluk hali: Vücuttaki demir eksikliğinin yaygın belirtilerinden biri yorgunluk oluyor. Çünkü vücutta demir minerali eksik olduğunda, kan, hayatta kalmak için en önemli şey olan oksijeni yeterince taşıyamamaya başlıyor.

2. Baş dönmesi ve başta ağrılar: Demir eksikliği baş ve migren ağrılarına da yol açıyor. Beyne yeterli oksijen gitmemesi kan damarlarının şişmesine, bu şişlikler de baskı uygulayarak baş ağrısına ve migrene sebep oluyor.

Baş dönmesi ve başta ağrılar: Demir eksikliği  baş ve migren ağrılarına da yol açıyor. Beyne yeterli oksijen gitmemesi kan damarlarının şişmesine, bu şişlikler de baskı uygulayarak baş ağrısına ve migrene sebep oluyor.

3. Soluk cilt: Solgunluk demir eksikliğine bağlı aneminin kolaylıkla farkedilebilen bir belirtisi oluyor. Kan hücrelerinin vücudun farklı bölümlerine yeterince oksijen taşıyamaması sonucu, kişi solgun görünüyor.

Soluk cilt: Solgunluk demir eksikliğine bağlı aneminin kolaylıkla farkedilebilen bir belirtisi oluyor. Kan hücrelerinin vücudun farklı bölümlerine yeterince oksijen taşıyamaması sonucu, kişi solgun görünüyor.

4. Nefes darlığı: Oksijen dokulara transferi iyi işlemezse, kalp daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Bu da nefes darlığı ve çarpıntıyla sonuçlanıyor.

Nefes darlığı: Oksijen dokulara transferi iyi işlemezse, kalp daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Bu da nefes darlığı ve çarpıntıyla sonuçlanıyor.

5. Saç dökülmesi: Birçok faktör etkile de saç dökülmesi genel olarak demir ve çinko eksikliği ile bağlantılı oluyor. Aşırı saç kaybı ve kellik demir eksikliği anemisini işaret ediyor.

Saç dökülmesi: Birçok faktör etkile de saç dökülmesi genel olarak demir ve çinko eksikliği ile bağlantılı oluyor. Aşırı saç kaybı ve kellik demir eksikliği anemisini işaret ediyor.

6. Toprak, buz, kar yeme isteği: Genellikle hamilelik döneminde kadınların birçoğunun toprak, buz, kar gibi sıra dışı şeyler yeme isteği de aslında vücutlarındaki demir mineralinin eksilmesi sonucu ortaya çıkıyor.

Toprak, buz, kar yeme isteği: Genellikle hamilelik döneminde kadınların birçoğunun toprak, buz, kar gibi sıra dışı şeyler yeme isteği de aslında vücutlarındaki demir mineralinin eksilmesi sonucu ortaya çıkıyor.

7. Konsantrasyon bozukluğu: Sağlıklı bir şekilde çalışmak için bol oksijene ihtiyaç duyan beyin, bunu bulamadığında konsantrasyon bozukluğu başta olmak üzere birçok farklı problemle karşı karşıya kalmaya neden oluyor.

Konsantrasyon bozukluğu: Sağlıklı bir şekilde çalışmak için bol  oksijene ihtiyaç duyan beyin, bunu bulamadığında konsantrasyon bozukluğu başta olmak üzere birçok farklı problemle karşı karşıya kalmaya neden oluyor.

8. Ellerin - ayakların uyuşması: El ve ayak uyuşmasının sebepleri diyabet, kalp-damar hastalıkları olabileceği gibi demir eksikliğine bağlı kansızlık da olabiliyor.

Ellerin - ayakların uyuşması: El ve ayak uyuşmasının sebepleri diyabet, kalp-damar hastalıkları olabileceği gibi demir eksikliğine bağlı kansızlık da olabiliyor.

9. Tırnaklarda kırılmalar: Tırnaklarda kırılmalar demir eksikliğinin en az bilinen belirtilerin biri oluyor. Genelde aneminin sonraki aşamalarında gözlemleniyor.

Tırnaklarda kırılmalar: Tırnaklarda kırılmalar demir eksikliğinin en az bilinen belirtilerin biri oluyor. Genelde aneminin sonraki aşamalarında gözlemleniyor.

10. Çok üşümeye başlamak: Kan hücrelerinin vücudun farklı bölümlerine yeterince oksijen taşıyamaması sonucu,kişide üşüme hissi oluyor, el ve ayaklar bir türlü ısınmıyor.

Çok üşümeye başlamak: Kan hücrelerinin vücudun farklı bölümlerine yeterince oksijen taşıyamaması sonucu,kişide üşüme hissi oluyor, el ve ayaklar bir türlü ısınmıyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları