Alzheimer (bunama) hastalığı nedir?
Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir? Alzheimer teşhisi nasıl konur? Alzheimer(bunama) nasıl tedavi edilir?

İşte belirtileri...

Alzheimer, yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir beyin hastalığı olarak ifade ediliyor.

Halk arasında bunama olarakta bilinen Alzheimer hastalığı 65 yaş üzerindeki grubun yüzde 2-4’ünde, 85 yaş üzerinde ise yüzde 20 oranında görülüyor.

Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir?

- Unutkanlık (Kişilerin adlarını, randevu, toplantı, alışveriş listesi gibi gündelik hayatı etkileyen bilgileri unutması)

- Plan yapma ve problem çözmede sorunlar yaşanması,

- Eşyaları yanlış yerleştirme,

- Konuşma ve yazmada kelime bulma zorlukları,

- Çok basit konularda bile karar vermede zorlanma,

- Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik,

- Sosyal faaliyetlerden uzaklaşma,

- Sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak.

Alzheimer teşhisi nasıl konur?

Alzheimer tanısından önce kişiye bunama (demans) tanısı konuyor. Bir kişiye bunama tanısının konabilmesi için hafıza kaybı ile birlikte yukarıdaki belirtilerden en az bir başka bilişsel işlev kaybının oluşması gerekiyor.

Alzheimer hastalığının kesin teşhisi halen sadece beyin biyopsisi veya otopsi ile yapılabildiği için aslında hastalara yaşamları süresince kesin Alzheimer hastalığı teşhisi konamayabiliyor.

Alzheimer(bunama) nasıl tedavi edilir?

Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi de bulunmuyor. Yani yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamıyor. Bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemli olup

yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılıyor ve semptomları azaltılıyor. 

Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmak oluyorç Ayrıca, ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar (antidepresan gibi) kullanılıyor. Fakat bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmazsa daha kötü sorunlara yol açabiliyor.

Alzheimer'da yeni tedavi yöntemi: Kızılötesi Işık

Alzheimer'ın önüne geçilmesi ve tedavisi için araştırmalar devam ediyor. "Kızılötesi ışık" adı altında Alzheimer için yeni bir adım atılıyor.

Düşük seviyeli yakın kızılötesi ışık tedavisi ve beynin beş hedef alanına; yakın kızılötesi ışığı saçan bir VieLight Neuro LED kulaklık seti olan aletle; Alzheimer, Kafa Travması ve Parkinson da dahil, beyin hastalıklarının tedavisinde büyük bir yol alınıyor

Araştırmalar, saniyede 40 devirde Gamma foton yollayan fototerapinin, Alzheimer’a neden olan maddenin üretimini azalttığını ve o maddeyi baskılayan Mikroglia hücrelerinin enerjisini arttırdığını söylüyor.

Alzheimer(bunama) hastalığından korunmak için ne yapılmalı?

- Hayal kurmayı ihmal etmemek,

- Spor yapmak,

- Hazır yiyecekler yememek,

- Alkol ve sigaradan uzak durmak,

- B12 ve folik asit desteği almak,

- Civayı bedeninizden uzaklaştırmak,

- Stresten uzak durmak.

Alzheimer hastalığına hangi bölüm bakıyor?

Alzheimer(bunama) hastalığına nöroloji uzmanları, psikiyatri uzmanları ve geriatri uzmanları bakıyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları