Ankilozan Spondilit (İltihaplı Romatizma) Belirtileri ve Tedavisi
Ankilozan Spondilit (İltihaplı Romatizma) nedir? Ankilozan Spondilit kaç yaşında başlar? Ankilozan Spondilit Belirtileri neler?

Ankilozan Spondilit Nedir?

İltihaplı bir romatizma hastalığı olan Ankilozan Spondilit, omurga bölümünde hareketi kısıtlar. Ankilozan Spondilit hastalığında omurganın sabitlenmesiyle, bireyin boyun ve bel hareketleri kısıtlanarak, kamburlu başlar. Hastalığın ilerleyen aşamalarında, kişi boyun hareketleri yapamaz. Başını çeviremez.

Genç yaşlarda ortaya çıkan bu hastalık, kadınlarda 30'lu yaşlara kadar geciktiği olsa da, genellikle 20'li yaşlarda ortaya çıkar. Ankilozan Spondilit hastalığının en önemli özelliği, kesinlikle 40 yaşından önce ortaya çıkmasıdır. 40 yaş sonrasında bu hastalığa rastlanmaz. Türkiye'de %0,5 oranında olan Ankilozan Spondilit hastalığı, yaklaşık 350 bin kişiye denk geliyor. 


Ankilozan Spondilit Tedavisi Var mı?

Ankilozan Spondilit tamamen yok edilemez. Ancak çeşitli tedavilerle hastalığın bulguları azaltılabilir. Anti romatizmal ilaçlarla birlikte düzenli egzersiz alışkanlığı da önemli ölçüde etki sağlar. 


Ankilozan Spondilit Belirtileri Neler?

- Beş ve kalça ağrıları, tutulması

- Hareketlerde kısıtlılık ve katılık hissetme

- Bir süre hareketsiz kaldıktan sonra ağrı, hareket kısıtlığı

- Kollar ve göğsün zor hareket etmesi

Ankilozan Spondilit hastalığına yakalananların yüzde 80'inin HLA-B27 genini taşıdığı saptanmıştır. Ailede görülen bir hastalıksa, kalıtsal olma olasılığı yüksektir.


Ankilozan Spondilit Teşhisi Nasıl Yapılır?

Ankilozan Spondilit hastalığının erken dönemlerinde, hangi eklem ve kemikleri etkilediğini anlamak amacıyla Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile eklemlerdeki iltihap durumuna bakılarak, hastaya teşhis konulur.

Ankilozan Spondilit tedavisinde en çok kullanılan ilaçlar naproksen, indometazin, diklofenak. Ankilozan Spondilit hastalarının sigaradan uzak durmasında yarar vardır. Alçak ve omurga şeklini alabilen yastık tercihi kolaylık sağlar. 


Ankilozan Spondilit için hangi bölüme gidilir?

Ankilozan Spondilit hastalığı için Dahiliye ya da Romatoloji bölümüne gidilmesi gerekir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları