Bağırsak mantarı nedir belirtileri nelerdir? Teşhisi ve tedavisi
Bağırsak mantarı belirtileri nelerdir? Bağırsak mantarı neden olur? Bağırsak mantarı teşhisi nasıl konulur? Bağırsak mantarı tükürük testi nasıl yapılır? Bağırsak mantarı nasıl tedavi edilir?

Şekerli gıdaların, alkollü içeceklerin fazla tüketilmesi bağırsak mantarına neden oluyor..

Bağırsak florasında var olan dengenin bozulması sonucunda mantarların bağırsak içine yayılması ile bağırsak mantarı görülüyor. Bağırsakta yer alan mantarların geneli “candida albisanc” adı verilen mantarlar oluyor.

Sağlıklı bir kişinin bağırsağında faydalı bakterice yüzde 98 oranında bulunması gerekiyor. Faydalı bakterilerin her hangi bir nedenden ötürü azalmaya başlayarak, yerini boşaltması halinde boşalan yere mantarlar yerleşiyor. Genel olarak antibiyotiğin çok sık ve düzenli tüketilmesi durumunda vücuttaki bakterilerin faydalıları azaltıyor.

Bağırsak florasının dengesinin bozulmasına neden olan etkenler arasında kullanılan bazı ilaçlar, şekerli gıdaların fazla tüketilmesi, alerjiler ve ağır metallere maruz kalma gösteriliyor.

Bağırsak mantarı belirtileri nelerdir?

- Kabızlık veya ishal

- Ağız kokusu

- Gaz nedeniyle karında şişlik

- Burun tıkanıklığı ve nefes darlığı çekilmesi

- Ciltte sivilce, akne olması 

- Saçlarda dökülmeler

- Ağrılı adet dönemi

- Alkol içilmediği halde, nefesin alkol kokması

- Sinirli ve gergin olma hali

- Dilde beyazlık

- Kulak kaşıntısı

- Gece terlemesi

- Göz alerjisi ve gözde kaşınma

- Aşırı tatlı yeme isteği

- Vajinada akıntı

- Cinsel istekte azalma

- Makatta kaşıntı

- Hafızada zayıflık

- Sık acıkma

Bağırsak mantarı neden olur? Bağırsakta mantar nedenleri

- Aşırı alkol tüketmek

- Siyah çayı çok tüketmek

- İşlenmiş şekerli gıdalar yemek

- Turşu gibi mayalanmış besinleri tüketmek

- Doğum kontrol hapı kullanmak

- Sık sık antibiyotik, kortizon ilaçları kullanmak

- Stres

- Ekmek, makarna gibi tahılların fazla tüketilmesi

- Çinko ve selenyum eksiklikleri 

- Yanlış diyetler uygulamak, faydalı yağları tüketmemek

- Karaciğer sorunları

- Sezaryen ile yapılan doğumlar

- Bakır ve civanın toksik etkisine maruz kalmak, klorlu su kullanmak

Bağırsak mantarı teşhisi nasıl konulur?

Bir bireyde candida sayısı ortalamadan yüksek olsa dahi vücudun uyumu sayesinde bağırsak mantarı belirtileri görülmeyebiliyor.Bu nedenle bağırsak mantarı testinin bir uzman doktor tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.

Doktorun yapacağı fiziksel muayene ve sizlerin sahip olduğu aile geçmişi bilgisi, doktorun tanı koymasında yeterli olmuyor. Bu konuda doktorun tanıyı sağlıklı bir şekilde koyabilmesi için bazı testleri uygulaması gerekiyor.

Candida Antikor Testi: Kan tahlili olan candida antikor testi vücuttaki candida miktarını kontrol ediyor ve dolayısıyla bağırsak mantarı teşhisi konuluyor.

Gaita Testi: Bir tür dışkı testi olan gaita testi bağırsak mantarının ne oranda olduğu ve vücutta ne kadar mantar olduğu ile ilgili bilgi veriyor. Herkesin bağırsak mantarının kendini gösterme biçimi birbirinden farklı olduğu için gaita testi herkeste aynı oranda doğrulukla sonuçlanmıyor.

Elektrodermal Test: Elektrodermal test bağırsak probleminin bağırsak mantarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı ile ilgili bilgi veriyor.

Evde Tükürük Testi: Evde yapabilek basit bir tükürük testiyle bağırsakta mantar olup olmadığıyla ilgili bilgi sahibi olunabiliyor. Tabi ki mutlaka bir doktor teşhisi de gerekiyor. Ancak doktora gitmeden önce evde yapabilecek basit ama etkili bir yöntem oluyor.

Bağırsak mantarı tükürük testi nasıl yapılır?

Önce cam bir su bardağına su dolduruluyor. Doldurulan suya tükürülüyor. Tükürdükten sonra 3 dakika kadar beklemek gerekiyor. Eğer ki tükürdükten sonra bardaktan aşağı iplik şeklinde tükürükler sarkıyorsa, su bulanıklaştıysa, tükürük zerrecikleri toz gibi suyun her bölgesine dağılmışsa ya da tükürdükten sonra tükürük dibe çökmüşse bağırsak mantarı olma ihtimali bulunuyor.

Bağırsak mantarı nasıl tedavi edilir?

Bağırsak mantarı tedavisinde bozulmuş olan bağırsak florası onarmak, kan Ph değerini düzeltmek, kandida oranını kontrol altına almak ve mantarların oluşturduğu toksinlerden arınmak gerekiyor.

Bağırsak mantarı tedavisinde öncelikle doğru beslenme önemli oluyor. Hayvansal proteinin arttırılması ve karbonhidratın azaltılması önemli bir tedavi basamağı olarka gösteriliyor. Mantarların artmasına sebep olan besinlerden uzak durmak (tatlılar, asitli ve gazlı içecekler, ekmek, makarna, hazır gıdalar ve çok fazla süt ve süt ürünü tüketmek gibi) beslenme şekli değişikliği için gerekli görülüyor.

Aynı zamanda doktorun önerdiği mantar ilaçlarını düzenli kullanmak gerekiyor. Mantar oluşumunu engellemek için lifli gıdalar tüketmek faydalı olur. Örneğin, baklagiller, kuruyemişler, yulaf ezmesi, pribiyotikler, probiyotikler, ev yoğurdu, kefir, meyan kökü, şalgam, ısırgan otu, yer elması, brokoli, sarımsak, fırında pişmiş patates ve soğan, kimyon, melisa çayı, papatya çayı, kekik çayı, sarı kantaron çayı ve tarçın gibi bitkisel öneriler bağırsakta ve midede mantar oluşumunu önlemede yardımcı oluyor.Fakat bitkisel çayların çok fazla tüketilmemesi ve sadece birinden ya da ikisinden gün arasında birer fincan içilmesi öneriliyor.  

Mantar, yiyeceklerden, içeceklerden, havadan ve sudan bulaşma gösterebiliyor. Bağışıklığı zayıflamış kişilerde daha fazla meydana geliyor. Bayatlamış ve hijyenik ortamlarda saklanmayan besinler mantara davetiye çıkarıyor. Ayrıca bozulmuş ve uzun süre duran besinler ve yemeklerin yaydığı kokularda mantar oluşumunda etkili oluyor.

Bağırsak mantarı için hangi bölüme gidilir?

Bağırsak mantarı için Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları