Beyin anevrizmasının (Beyinde baloncuk) belirtileri nelerdir? Beyin anevrizma teşhisi ve tedavisi
Beyin anevrizmasının (beyinde baloncuk) nedenleri nelerdir? Beyin anevrizması nasıl teşhis edilir? Beyin anevrizması nasıl tedavi edilir? Beyninde baloncuk olanlar nelere dikkat etmeli?

Beyin anevrizması çoğunlukla belirti vermeyen sinsi bir hastalık..

Anevrizma, beyinde bulunan atardamarların genişlemesi sonucunda baloncuk şeklinde ortaya çıkıyor. Beyinde baloncuk olarakta ifade edilen bu hastalık tedavi edilmezse beyin kanamalarına ve felce yol açabiliyor. 

Vücuttaki her atardamarda anevrizma gelişebiliyor. Ancak en sık rastlanan yerler beyin ve aort adı verilen anadamarlar oluyor. Beyin anevrizması, hastaların çoğunda belirti vermeyen sinsi bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Sakküler ve Füziform olmak üzere iki tür anevrizma türü bulunuyor. Sakküler anevrizmada damar duvarında küçük bir bölgede zayıflık bulunuyor ve anevrizma bu bölgeden damar dışına doğru asimetrik olarak bir kese şeklinde büyüyor. Keseye benzeyen bu anevrizmalar genellikle daha hızlı büyüyor ve daha çok kanama yapıyorç.

Füziform anevrizmada ise damar duvarında çepeçevre bir zayıflama meydana geliyor. Bu durumda, anevrizma her yöne doğru simetrik olarak büyüme gösteriyor. Bu türdeki anevrizmalar genellikle daha yavaş büyüyor ve daha az kanama yapıyor. Füziform anevrizmaları en çok aortda ve bacak atardamarlarında görülüyor.

Beyin anevrizmasının (beyinde baloncuk) nedenleri nelerdir?

- Yüksek tansiyon

- Damar setliği

- Sigara ve alkol alışkanlığı

- Genetik yatkınlık

- Uyuşturucu kullanmak

- Doğum kontrol hapları

- Polikistik böbrek hastaları

- Travma ve yaralanmalar

- Aort darlığı

- Doğumsal damar hastalıkları

- Kolestrol yükselmesi

Beyin anevrizmasının belirtileri nelerdir?

- Sık ve uzun süreli baş ağrıları

- Çift görme

- Baş ağrısı

- Denge kaybı

- Koku ve görme duyularında bozukluk

- Kusma

- Bilinç kaybı

- Baş dönmesi

- Burun kanaması

- Göz kapağında düşüklük

- Yüzde felç

- Kalp atışında bozukluk

Beyin anevrizması nasıl teşhis edilir?

Çoğunlukla belirtisi görülmeyen anevrizmalar uzman bir doktorun klinik muayenesi sonucu ve bazı testler yapılarak teşhis ediliyor.Manyetik Rezonans (MR) Görüntüleme, beyin anevrizma teşhisinde ilk yöntem oluyor. Kanaması olmayan kişide Manyetik Rezonans -Anjiografi incelemesi yapılıyor .MR-anjiografi sonucuna göre beyin anevrizması tespit edilmiş hastalarda bir sonraki adım, kateter anjiografisi (DSA) yapmak oluyor. Bu tetkitler neticesinde anevrizma teşhisi konuluyor ve tedaviye başlanıyor.

Beyin anevrizması nasıl tedavi edilir?

Beyin anevrizması yani baloncuğu teşhis edildikten sonra balonun patlamasının önüne geçilmeye çalışılıyor.  Anevrizma küçükse ve daha az büyüme ve kanama riski taşıyorsa sadece takip ediliyor. Kişinin bu süreçte sigara ve alkol kullanmaması öneriliyor.

Anevrizması patlama durumu yüksek olan kişilere cerrahi müdahale gerekebiliyor. Müdahale  Endovasküler tedavi (kapalı anevrizma ameliyatı) ve  Açık Cerrahi (Klipleme) olarak iki şekilde yapılıyor.

Açık cerrahi (Klipleme) yönteminde kullanılan klipsler beyin içerisine kafatasının ufak bir parçası çıkartılarak gerçekleştiriliyor. Açılan delik sayesinde beyin damarları arasında anevrizma bulunan bölge araştırmaya giriyor. Anevrizmanın bulunduğu bölgeye ulaşıldıktan sonra çevresindeki beyin dokusundan dikkatli bir şekilde kesiliyor. Bu sırada anevrizmalı bölgenin tabanına ufak bir titanyumdan yapılmış klips konuluyor. Yaylı bir mekanizması olan bu klipsler, koyuldukları bölgedeki anevrizmanın içerisindeki kan akımını durdurmayı amaçlıyor.

Kapalı ameliyat yani endovasküler tedavide, kafatası açılmadan, damar içinden uygulanan yöntemlerle yapılıyor.Patlamamış bir beyin anevrizması olan kişi, sorunsuz geçen bir kapalı ameliyat sonrasında 3-4 gün içinde hastaneden çıkabiliyor. Tedavide en çok tercih edilen yöntem oluyor.

Beyin anevrizması patlarsa ne olur?

Beyin anevrizması patlaması beyin kanaması probleminin en ağır etkilerini kişiye yaşatabiliyor. Beyin anevrizması patladığında hayati riski yüksek olabiliyor. Sonuçları felç ve ölüme kadar gidebiliyor.

Beyninde baloncuk olanlar nelere dikkat etmeli?

- Sigara ve alkol alımını bırakmak

- Uyuşturucu maddelerden uzak durmak

-  Düzenli egzersiz yapmak

- Sağlıklı beslenerek tansiyonu dengede tutmak

- Tuz ve kafein alımını en aza indirmek

- Gereksiz ilaç alımından uzak durmak

- Kan basıncını yükseltecek aşırı egzersizlerden kaçınmak

Beyin anevrizması için hangi bölüme gidilir?

Beyin anevrizması için Beyin Cerrahisi bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları