Böbrekte kortikal kist neden olur? Kortikal kist belirtileri ve tedavisi
Böbrekte kortikal kist belirtileri nelerdir? Böbrekte kortikal kist neden olur? Böbrekte kortikal kist teşhisi nasıl konur? Böbrekte kortikal kist nasıl tedavi edilir?

Sağ ya da sol böbrekte böbreğin dış bölümü olan kortikal kısmında oluşan içi sıvı dolu olan keseciklere kortikal kist adı veriliyor.Her yaşta  hem kadınlarda hem de erkeklerde eşit oranda görülüyor. 

Basit kist türleri arasında yer alan kortikal kist, bebeğin anne karnında olduğu dönemlerde böbreğin gelişmesini sağlayan kanalların kalıntılarından meydana geliyor. Kortikal kist tedavisinin yapılması için erken teşhis son derece önem taşıyor.

Böbrekte kortikal kist belirtileri nelerdir?

- Yanlarda ve sırt kısmında ağrı

- İdrarda kan ve baloncuk

- Yüksek tansiyon sorunları

- Elle dokunulduğunda kisti hissetme

- Sık sık idrara çıkma

- Yüksek ateş

- Koyu renkli idrar

Böbrekte kortikal kist neden olur?

Böbrekte kortikal kist saptanmasının kesin bir nedeni bulunmuyor. Birkaç sebep ortaya atılmasına rağmen henüz kesin olarak bir sebep tespit edilmemiştir. 

- Genetik faktörler

- Enfeksiyon kapmak

- Yaralanmadan dolayı böbreğin hasar alması

- Yaşın ilerlemesi

Böbrekte kortikal kist teşhisi nasıl konur?

Kortikal kist belirtileri duyan kişinin Üroloji doktoruna gitmesi gerekiyor. Basit böbrek kistlerini tespit etmek için yaygın testler bulunuyor. Bu testler kullanılarak böbrekte bulunan ve oluşan kistler görüntülenebiliyor ve bu şekilde kistin varlığı tespit edilerek buna göre tedavi yöntemine karar verilebiliyor.

Böbrekte kortikal kist nasıl tedavi edilir?

Kistleri tedavi etmenin birçok seçeneği bulunuyor. Bu yöntemlerin bazıları tek başına etkili olurken, bazıları da diğer yöntemlerle birlikte uygulandığından faydalı olabiliyor. Var olan kortikal kist tedavi yöntemlerinden bazısı tek başına tedavi için yeterli iken, bazılarında da alternatif yöntemlerin yardımı da gerekebiliyor. Kortikal kist belirti vermeyecek şekilde küçük boyutta ise hastanın 6-12 ayda bir gerekli kontrollerini yaptırması gerekiyor.

Kortikal kist tedavisi için önerilen ilaçlar, Kortikal kistin iyileşmesi için bir tedavi yöntemi olmuyor. Kullanılacak ilaçlar sadece Kortikal kist sonrası oluşabilecek şikâyetler için kullanılmaktadır. Bu noktada muayene olduğunuz uzman doktor, antibiyotik veya ağrı kesiciler önerebilir.

Böbrekte Kortikal kist tedavisi için uygulanan bir diğer yöntem de bir iğne yardımı ile kist içindeki sıvının boşaltılmasıdır. Sonrasında kistin tekrar sıvı ile dolmaması için alkol de enjekte edilmektedir. Lakin bu durum kistin sıvı ile dolmamasına kesin olarak çözüm olmamaktadır.

Kortikal kist tedavisinde Laparoskopik soyma işlemi en etkili yöntem oluyor. Kistin açılarak iki uç kısmının yakılması ile sonuçlanan bu yöntem sonrasında hasta bir gün gözetim altında kalması gerekiyor.

Böbrekte kortikal kist için hangi bölüme gidilir?

Böbrekte kortikal kist için Üroloji bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları