Dengue Fever (Dang Humması) Hastalığı Belirtileri Nedir? Hangi Ülkelerde Görülür?
Dengue Fever hastalığı nereden bulaşır? Dengue Fever hastalığı ya da Dang Humması hangi ülkelerde görülmektedir? Dengue Fever hastalığında ne tür belirtiler ortaya çıkar?

Dengue Fever (Dang Humması) Hastalığı Nedir?

Dengue Fever hastalığı ya da Dang Humması, tropikal veya savan iklimi yaşanan subtropikal bölgelerde görülen, belli ülke ve coğrafyaya özgü viral bir hastalıktır. Gribe benzer bulguların gözlendiği Dengue Fever hastalığında, kemik kırılması şiddetinde ağrılar hissedilir. Bu sebeple Kırık Kemik Humması şeklinde de anılmaktadır.

Dengue Fever hastalığına, flavivirüs aile grubundan Dang virüsü neden olmaktadır. Sivrisineklerden bulaşan Dengue Fever hastalığı, salgın olarak görülebilmektedir. Virüs taşıyıcı olan sivrisinek tarafından ısırılan kişide virüs, deriye girdikten sonra kana karışır. Bir gün içerisinde kanda çoğalan vürüs, ateşlenmeye sebep olur.

Dengue Fever hastalığından korunmak için özel aşı üzerine çalışmalar hala sürmektedir. Klimalı odalar, kapalı giysiler, sivrisineklere karşı vücut spreyleri kullanarak önlem alınmalıdır. Dengue Fever hastalığının görüldüğü bölgelerde, özellikle yoğun yağış sonrasında salgın artmaktadır.

Dengue Fever Hastalığı Hangi Ülkelerde Görülüyor?

Hindistan, uzak doğu, Hawai, Karayip adaları, Avustralya, Afrika, Doğu Akdeniz, ABD'nin güney eyaletleri, Filipinler, Endonezya, Brezilya, Tayland, Vietnam, Kolombiya, Venezuella gibi ülkelerde görülmektedir.

Dengue Fever hastalığının nedeni olan Dang virüsü dört şekilde yaşanmaktadır..

- İdiyopatik yani nedeni bilinmeyen viral sendrom ve ateşlenme

- Klasik Dang Ateşi

- Dang Hemorajik Ateşi

- Dang Şok Sendromu

Dengue Fever Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın görüldüğü coğrafyaya giden kişilerde, seyahat sonrası belirtiler görülmesinde hemen doktora başvurulmalıdır. Hastalığın görüldüğü bölgede bulunmak risk faktörüdür.

- Bir haftaya kadar süren ani ateşlenme

- Kusma

- Karın ağrısı

- Nefes alırken güçlük

- Göz bölgesi ve başın ağrıması

- Deride döküntü

- Vücutta kanamalar

- Eklem ve kaslarda ağrı

Dengue Fever Hastalığı Teşhisi ve Tedavisi

Dengue Fever hastalığı, doktor tarafından yapılan muayene ve kan testleriyle teşhis edilebilmektedir. Hastalığa özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastada görülen şikayetleri ortadan kaldırmak için tedavi uygulanır. Beş güne kadar virüs kandan arındırılabilmektedir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları