Diş kisti nedir neden olur? Diş kisti belirtileri ve tedavisi
Diş kisti belirtileri nelerdir? Diş kisti neden olur? Diş kisti nasıl teşhis edilir? Diş kisti nasıl tedavi edilir?

Diş kisti problemi yaşamamak için ağız ve diş bakımına gereken hijyeni göstermek gerekiyor..

Ağız ve diş sağlığını tehlike altına alan diş kisti, sinsice ilerleyen diş kökünde köklerin kanalına bağlı kistler olarak karşımıza çıkıyor.   Kist boşlukta başlayıp, iltihap oluşturuyor ve büyüyor.

Diş kistleri, kişiler dişleri ile ilgili hiçbir sorun yaşamazken bir anda gelişen ağrı ile kendilerini hissettiriyor. Bu ağrı diş eti, çene ve yüze de yayılabiliyor.  

İltihap toplayarak apse oluşturan kistler, tedavi edilmezse iç organlara dahi ilerliyor ve de ölüme bile sebep olabiliyor. Sinirler üzerine baskı uygulayarak yüzde hissizliğe yol açıyor. Diş kisti periapikal kistler, dentijeröz kistler, lateral periodontal kistler, artık kist ve döküntü kist olmak üzere beş grupta inceleniyor.

Periapikal kistler: Diş kökünün ucunda oluşan kistler olup,  dişte meydana gelen enfeksiyonla oluşuyor. Enfeksiyonlu diş tedavi edilmezse diş kistleri meydana geliyor. Tedavi edilmeyen periapikal kist, diş kökünde kemik kaybına neden oluyor.  Bu nedenle ya kanal tedavisi uygulanıyor ya da çekiliyor. 

Dentijeröz kistler:  Henüz çıkmamış olan dişlerin çevresinde gelişerek dişin etrafında bölgesel kemik kaybına neden oluyor. Genellikle çıkmamış yirmilik dişlerde oluşan bu kistler, dişlerle beraber alınması gerekiyor.

Lateral periodontal kistler: Ağrıya sebep olmayan gelişimsel bir kist türü oluyor. Diş doktoru tarafından X – ray cihazları kullanılarak anlaşılıyor. Kemik kaybına neden oluyor. Çoğunlukla dişçi koltuğunda yapılan operasyonla alınıyor.

Artık kistler: Çekilen bir diş sonrası oluşuyor. Dişçi koltuğunda operasyonla alınıyor.

Döküntü kistler: Süt dişlerinde geliştiğinden çocukları etkileyen bir kist türü oluyor. Düşecek olan bir süt dişinde gelişen kist, dişle beraber düşmeye çalışıyor; ancak diş düştüğünde diş etinde kalıyor. Sonrasında diş gibi kist de düştüğünden tedaviye çoğunlukla gerek görülmüyor. 

Diş kisti belirtileri nelerdir?

- Aniden ağrı oluşması

- Ağrının çeneye ve yüze dağılması

- Diş etinde şişlik

- Dişin sallanması

- Yanma

- Hissizlik

- Sİnir sıkışması

- Ağzın içine akan acı akıntı

- Çene kemiğinde büyüme

- Diş bölgesinde çürük

Diş kisti neden olur? Diş kisti nedenleri

- Travma

- Doğru bir şekilde yapılmayan tedaviler 

- Dişin çürümesi

- Ağız ve diş hijyenine önem verilmemesi

- Dişin sağlığını etkileyen gıdalar tüketmek

Diş kisti nasıl teşhis edilir?

Zonklatan bir ağrı, sıcak,soğuk besinlere karşı dişlerde hassasiyet hissedilirse bir diş hekimine gidilmesi gerekiyor. Diş hekimi fiziksel muayenenin ve film çekiminin ardından teşhisi koyuyor.

Diş kisti nasıl tedavi edilir?

Hastalara uygulanacak tedavi yöntemi, kistin tipine göre değişiklik gösteriyor. Diş kisti ameliyatları küçük olan kistlerde çok kolay oluyor. Diş çekildiğinde diş yoluyla ağızdan çıkabiliyor. Bazen de diş çekilse bile çenenin içinde gizli kalabiliyor. O kist orada bırakılırsa ileri yaşlarda büyümüş çene kistlerine dönüşüyor. Bu sebeple diş çekimlerinde diş kisti varsa diş kökündeki kistin temizlenmiş olması gerekiyor.

Diş kistlerinin çözümü için sadece ilaç tedavisi yeterli olmuyor. Mutlaka cerrahi müdahale yapılması gerekiyor. Cerrahi bir müdahale ile kist bölgeden alınıyor. Cerrahi işlem sonrası düzenli kontroller büyük önemli oluyor. 

Genelde kist içinde sıvı bulunduğundan, kist bölgesi iyice temizleniyor. Sonra kaldırılan parça kist boşluğu içine yatırılıyor ve antiseptik bir tampon yardımıyla tespit ediliyor. Bu boşluğa yatırılan diş eti durağanlaşınca hemen tampon çıkarılıyor.

Daha sonra kanal tedavisi yapılıyor. Kanal tedavisinde dişin iç bölgesinde oluşan hasar ve enfeksiyon temizleniyor. Bu işlem sonrasında diş kökündeki baskı ortadan kalkıyor. 

Diş kisti için hangi bölüme gidilir?

Diş kisti için Diş Hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları