Distoni Hastalığı Neden Olur? Distoni Belirtileri Teşhisi ve Tedavisi
Distonik hareket bozukluğu hastalığı nedir? Distoni hastalığında ne tür tedavi yöntemleri uygulanır? Nasıl teşhis edilir?

Distoni Nedir?

Distoni, istem dışı oluşan kas spazmlarının yaşandığı hareket bozukluğu yaratan bir hastalıktır. Distani hastalığı, vücudun her bölgesinde meydana gelebilir. Beyine yanlış sinyal gitmesi sonucunda, hareket kontrolünde bozukluğa bağlı olarak kas kasılmaları yaşanır.

Hangi kas grubunda etkilenme varsa, hastada ona göre şikayetler değişir. Distonik hareketler ses telleri, gövde, kol, bacak, boyun, yüz bölgelerinde görülebilir. Esansiyel Tremor ve Parkinson hastalığından sonra en sık görülen hareket bozukluğu hastalığı distonidir.

Distoni hastalığı, 0-12 yaş arasında çocuklukta, 13-20 yaş arası gençlikte, 20 yaş sonrası yetişkinlikte başlayan olmak üzere üç ayrı gruplandırma  yapılır. Distonik hareketlerin görüldüğü bölgeye göre Fokal Distoni ve Segmental Distoni olarak sınıflandırılır. Fokal distoni grubunda kasılmalar vücudun bir bölümünü etkiler ve genellikle yetişkin çağlarda ortaya çıkar. Sebebi belli değildir ve erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Segmental distoni grubunda, vücudun iki ya da ikiden fazla bölgesinde etki olanlar yer alır. 

Distoni Hastalığı Neden Olur?

Primer distoni ve sekonder distoni olmak üzere ikiye ayrılır. Primer distoniller, idyopatiktir. Yani nedeni belli olmayan bu distoni türünde, stres, gerginlik durumlarında ağrılar artmaktadır. Gençlerde daha sık görülmektedir. Sekonder distoni de ise, doğumdan sonra gelişen enfeksiyon kaynaklı Serebral Palsili çocuklarda görülmektedir. Serebral palsi, gebelikte ya da doğum sonrasında yaşanan enfeksiyonlardan kaynaklı çocukların beyin dokusunda kalıcı hasardan dolayı görülen hastalıktır.

Distoni Hastalığı Belirtileri

Distoni hastalığında belirtiler, etkilenen kas grubuna göre değişiklik gösterebilir.

- Tekrarlayan seri hareketler

- Sabit duruş bozukluğu

- Yüzde görülen distonide ses değişikliği, çiğneme güçlüğü

- Halsizlik

- Yürüme bozukluğu

- Kontrol dışı kasılmalar

Distoni Hastalığı Tanısı ve Tedavisi

Hekim tarafından yapılan muayene sonrasında manyetik rezonans görüntüleme (MR) istenir. Kas kasılmalarını baskılamak için ilaç verilir. Botoks uygulaması, fizik tedavi, medikal tedavilerin yanı sıra, ilerleyen ve bu tedavilere yanıt vermeyen kişilede cerrahi tedavi yöntemi uygulanır. İyileşme görülmeyen hastalara beyin pili tedavisi önerilir.

Distoni Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Hastalığın belirtileri görüldüğünde Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları