Endometriozis (Çikolata Kisti) Nedir Belirtileri Neler?
Endometriozis (Çikolata Kisti) kısırlığa neden olur mu? Endometriozis (Çikolata Kisti) sebepleri ve belirtileri neler?

Endometriozis Hastalığı Nedir?

Endometriozis hastalığı, rahim içerisini döşeyen endometrium adı verilen dokunun, batın içerisinde her hangi bir yere yerleşmesiyle ortaya çıkar. Kadınlarda yaygın görülen Endometriozis hastalığının kesin nedeni henüz tam bilinmemektedir. En geçerli neden olarak adet dönemindeki kanın tüplerle ters yöne akarak, batın içerisinde endometrial dokuya birikmesi olarak görülüyor. 


Endometriozis Kısırlığa Neden Olur Mu?

Yumurtalıklar içinde oluşan Endometriozis hastalığı, yumurtlama işlevini olumsuz etkiler. Spermleri yok eden doğal toksinlerin üretildiği bu durumda, embriyo rahim içinde tutunamaz. Embriyo gelişimine zarar veren Endometriozis, kısırlığa neden olabilir.


Çikolata Kistleri

Endometriozis, yumurtalıklara yerleştiğinde, her adet döneminde kist oluşumu başlar. Adet dönemlerinde kistin içerisinde kalan kan, koyu çikolata kıvamında bir sıvı haline gelir. Bu yüzden bu kistlere Endometrioma yani Çikolota Kisti denir. Çikolata kisti 3 cm'den büyük olursa, ameliyatla alınabilir.


Endometriozis Hastalığı Belirtileri

- Cinsel ilişki sırasında ağrı

- Sırt ağrıları

- Büyük tuvaleti yaparken ağrı

- Adet öncesi karın ağrısı

- Adet dönemi ağrılar


Endometriozis Hastalığı Tanısı ve Tedavisi

Endometriozis hastalığında ultrasonografi, MR, jinekolojik muayenedeki bulgularla süreç ilerler. Ancak hastalığın tanısında en kesin çözüm laparoskopi ile olandır. Laparoskopi, hastalığın hangi aşamada olduğunu gösterir.

Endometriozis hastalığının tedavisinde ilaçla tedavi, cerrahi tedavi yöntemleri kullanılır. Doğurganlık için tüp bebek ve aşılama gibi yöntemlerle destek alınır. İlaçla tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahale yapılır.


Endometriozis Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Endometriozis hastalığı şüphesinde, Kadın Hastalıkları-Jinekoloji bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları