Enfeksiyöz Mononükleoz (Öpücük hastalığı) belirtileri nelerdir? Teşhisi ve tedavisi
Enfeksiyöz Mononükleoz (Öpücük hastalığı) belirtileri nelerdir? Enfeksiyöz Mononükleoz nedenleri nelerdir? Öpücük hastalığı nasıl bulaşır?

Enfeksiyöz Mononükleoz hastalığı, öpme, öpüşmeyle, bardak, çatal vb. mutfak gereçlerinin ortak kullanımı ile bulaşıyor..

Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen Enfeksiyöz Mononükleoz,   insandan insana tükürük salgısıyla, en çok öpüşme gibi yakın temasla bulaştığı için bu adı alıyor.

En çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülen bu hastalık,  ateş, lenf bezi büyümesi, boğaz ağrısı veya anjin ile ortaya çıkıyor. Bulaşma daha nadiren öksürük ve hapşırma ile tükürük bulaşmış bazı bardak, çatal, kaşık gibi şeylerle de olabiliyor.

Hasta ne kadar küçük ise, hastalığın belirti vermeden sessiz geçirilme ihtimali o kadar fazla oluyor, yaş ilerledikçe daha ağır belirtiler görülmeye başlıyor.

Enfeksiyöz Mononükleoz (Öpücük hastalığı) belirtileri nelerdir?

- Yutakta kızarıklık ve şişlik

- Boğazda yanma

- Yüksek ateş

- İştahsızlık

- Kilo kaybı

- Aşırı halsizlik

- Baş ağrısı

- Ciltte döküntü

- Aşırı terleme ve titreme

- Bademcik şişmesi 

- Göz çevresinde ve arkasında ağrı

Enfeksiyöz Mononükleoz nedenleri nelerdir? Öpücük hastalığı nasıl bulaşır?

Epstein Barr isimli virüsün yol açtığı Enfeksiyöz Mononükleoz hastalığı, öpme, öpüşmeyle,  bardak, çatal vb. mutfak gereçlerinin ortak kullanımı ile, diş fırçasının hasta bir bireyle ortak kullanımı ile, hasta bireyin öksürüğüne, hapşırmasına maruz kalmakla ve  Epstein Barr virüsü ile kirlenmiş bir oyuncağın ağza götürülmesi ile bulaşıyor.

Enfeksiyöz Mononükleoz nasıl teşhis edilir?

Enfeksiyöz Mononükleoz yani öpücük hatsalığının tipik belirtileri ve muayene bulguları olan hastalarda teşhis kolay konuluyor. Kanda lökositler artmış oluyor ve bunların çoğu da bir çeşit özel lenfositlerdir. Kesin teşhis için kanda virüse karşı oluşmuş olan antikorların ölçülmesi gerekiyor. 

Enfeksiyöz Mononükleoz nasıl tedavi edilir?

Hastalığın özel bir ilacı bulunmuyor ve hastaların çoğu 2-3 haftada kendiliğinden iyileşiyor. Şikayetlerin yoğun olduğu dönemlerde yatak istirahatı gerekiyor. Hastalara belirtileri gidermeye yönelik ilaçlar, mesela ateş düşürücü, ağrı kesiciler verilebiliyor. Özel durumlarda kortizon tedavisi de uygulanıyor.

Bazı kişilerde çok uzun süre devam eden kronik yorgunluk sendromu gelişim gösterebiliyor. Ölümcül komplikasyonlar da görülebiliyor, ancak bunlar son derecede nadir olaylar oluyor. Hastalığı geçirenlerde ömür boyu devam eden bir bağışıklık oluşuyor.

Öpücük hastalığına ne iyi gelir?

- Sıvı tüketimini arttırmak

- Taze sıkma meyve suları, ıhlamur, papatya gibi bitki çayları içmek

- Günde 8-10 saat uyumak

- Tuzlu su ile gargara yapmak

- Serin bir duş almak

- Buhar solumak

- Soğuk suda ıslatılan havluları vücuda uygulamak

Enfeksiyöz Mononükleoz (Öpücük hastalığı) için hangi bölüme gidilir? 

Enfeksiyöz Mononükleoz (Öpücük hastalığı) çocuklarda görülüyorsa Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne, yetişkinlerde görülüyorsa Dahiliye bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları