Entropion ve ektropion (göz kapağının içe ve dışa dönmesi)  nedenleri nelerdir? Teşhisi ve tedavisi
Entropion ve ektropion nedenleri nelerdir? Entropionun ve ektropionun belirtileri nelerdir? Entropion nasıl teşhis edilir? Entropion ve ektropion nasıl tedavi edilir?

Entropiona müdahale edilmezse ilerleyen zamanlarda bu hastalık aşırı tahriş sonrası, görme kaybına neden oluyor..

Göz kapaklarının içe doğru dönmesi rahatsızlığı entropion,  göz kapaklarının dışa doğru dönmesi rahatsızlığı ektropion olarak ifade ediliyor. 

Entropion genellikle alt kapakta rastlanıyor. Bu durumda göz yüzeyine özellikle korneaya temas eden cilt dokusu ve kirpikler  burada tahribata ve enfeksiyona neden oluyor. Müdahale edilmezse ilerleyen zamanlarda bu hastalık aşırı tahriş sonrası, görme kaybına sebebiyet veriyor.

Ektropion hastalığı ise bebeklikte ya da yaşlılıkta görülebiliyor. Bunun sebebi ise göz kapaklarının gevşeme oluyor. Yaş ilerledikçe tüm vücutta olduğu gibi gözde bulunan kas ve lifli dokularda gevşiyor ve gevşeyen dokular nedeniyle göz kapağı göze tutunmamaya başlıyor ve göz kapağı dışa doğru dönüyor.

Entropion nedenleri / ektropion nedenleri

- Doğuştan olması

- İlerleyen yaşlarda göz çevresinin güçsüzleşmesi

- Göz dokusu zedelenmeleri

- Göz hastalıkları

- Radyasyon hasarı

- Rosacea hastalığı

- Uygunsuz protez gözler

- Bazı termal yanıklar

- Trahom enfeksiyonu

Entropionun ve ektropionun belirtileri nelerdir?

- Alt göz kapağında içe dönme

- Gözde sulanma

- Göz kapağında sarkma

- Gözde batmalar ve ağrı

- Gözde çapaklanma

- Işık ve rüzgara karşı hassaslaşma

- Gözde kızarmalar

- Aşırı miktarda gözyaşı oluşması

- Bulanık görme

Entropion ve ektropion nasıl teşhis edilir?

Göz kapağındaki gevşeme miktarı göz hekimi tarafından tespit ediliyor. Göz kapağını kemik dokusuna bağlayan tendonlar muayene ediliyor ve göz kuruluğu ve olası kornea problemleri nedeniyle mikroskopik muayene yapılıyor.

Entropion ve ektropion nasıl tedavi edilir?

Her ektropion tedavisi aynı olmuyoe. Uygulanacak cerrahi müdahaleye karar verilmeden önce gözde ektropion oluşmasına sebep olan nedenler araştırılıyor ve tedavi yöntemine bu etmenler doğrultusundan karar veriliyor.

Yapay göz yaşı, yumuşatıcı merhem ve kontakt lens entropion ve ektropionun belirtilerini hafifletiyor.  Geçici bir yöntem olarak alt göz kapağının yanağa bant ile yapıştırılması da kirpiklerin korneaya değmesini önlüyor.

Eğer ekrtopiona neden olan göz kapağı doku ve liflerinde oluşan gevşeklik ise bu durumda göz kapağı dokularını sıkılaştırma işlemi uygulanıyor.Entropion  ve ektropion hastalığının net ve sonuca ulaştıran tedavisi cerrahi müdahaleler oluyor. 

Entropion ve ektropion için hangi doktora gidilir?

Entropion ve ektropion için göz sağlığı ve hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları