Ertesi gün hapı nedir nasıl kullanılır? Ertesi gün hapı kullanım şekli ve zararları
Ertesi gün hapı gebeliği engeller mi? Ertesi gün hapı nasıl kullanılmalı? Ertesi gün hapı ne zaman alınmalı? Ertesi gün hapının yan etkileri nelerdir? Ertesi gün hapı 1 ayda kaç kez kullanılır? Ertesi gün hapından sonra kanama olmaması normal mi?

Ertesi gün hapının cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde alınması gerekiyor.

Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkinin ardından,  spiralin (rahim içi aracın) yerinden oynaması ve  prezervatif yırtılması gibi durumlarda alınan ve gebeliğin gerçekleşmesine engel olan haplar olarak ifade ediliyor.   

Bu ilacın içinde, kadınsal bir hormon olan, progesteron hormonu yer alıyor ve bu hormon, yumurtanın döllenmesini engelleyerek, kendisini uterusa gömmesine neden oluyor. Fakat, bir kere döllenmiş yumurta uterusa düşmüşse, ertesi gün hapı bir işe yaramıyor.

Ertesi gün hapı gebeliği engeller mi?

Ertesi gün haplarının koruyuculuğu yüzde 70 ile yüzde 90 arasında değişiyor. Ertesi gün hapları  istenmeyen hamileliklerin yaşanmaması için sadece acil ve gerekli durumlarda kullanılması gerekiyor. Aksi halde doğum kontrol hapı gibi sürekli kullanılırsa ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Ertesi gün hapı nasıl kullanılmalı? Ertesi gün hapı ne zaman alınmalı? 

Ertesi gün hapları, cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde alınması gerekiyor.  Bu haplar cinsel ilişkiden sonra ne kadar erken alınırsa o kadar daha etkili olabiliyor.

Bazı ürünlerde ilk hapın ardından ikincisini tam 12 saat sonra almak gerekiyor. Fakat son dönemlerdeki hapların çoğunlukla tek doz olması, bu işi biraz daha kolaylaştırıyor.

Ertesi gün hapının yan etkileri nelerdir?

- Halsizlik

- Karın ağrısı

- Mide bulantıları

- Ara kanamalar

- Memelerde hassasiyet

- Kusma ( Eğer ilacı aldıktan sonraki 3 saat içinde kusma olursa, ilacı tekrar almak gerekiyor.)

- Baş dönmesi

- Adet döneminde bozulma

- İshal

Ertesi gün hapı 1 ayda kaç kez kullanılır?

Ertesi gün hapların aşırı kullanımı bazı sağlık problemlerine neden yol açabiliyor. Bu yüzden acil olmadığı sürece ve senede üç kereden fazla alınması öneriliyor. 

Ertesi gün hapından sonra kanama olmaması normal mi?

Ertesi gün hapı kullanımından sonra meydana gelen kanama ilacın bir başka yan etkilerinden biri oluyoe. Bu yan etkiler her kadında görülmezken, ertesi gün hapı kullandıktan sonra kanama meydana gelmez ise bu gebe olduğunuz anlamını taşımıyor. Kanama gebelikten bağımsız olarak görülen, yan etki oluyor.

Ertesi gün hapının zararları var mı?

-Ertesi gün hapını kullanmayı sürekli alışkanlık haline getirenlerin hormonal dengesi alt üst olabiliyor. 

- Ertesi gün hapı, adet düzensizliğine ve adet sırasında akan kan miktarının değişmesine sebep olabiliyor.

- Ertesi gün hapından aşırı kilo alma ya da kilo kaybı, rahimde ciddi rahatsızlıklar ve vücudun fizyolojik yapısının bozulmalar görülebiliyor.

- Depresyon, baş ağrıları sinir sistemindeki kasılmalar ve kanda yaşanan aksaklıklar nedeniyle ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalık ortaya çıkabiliyor. 

- Bazı kanser türleri riskini arttırabiliyor.

Ertesi gün haplarını kullanmadan önce mutlaka bir Jinekoloğa görünmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları