Frengi hastalığı (Sifiliz) nedir belirtileri nelerdir? Frengi hastalığı teşhisi ve tedavisi
Frengi hastalığı nasıl bulaşır? Frengi hastalığı belirtileri nelerdir? Frengi hastalığı evleri nelerdir? Frengi hastalığı neden olur? Frengi hastalığı nasıl teşhis edilir? Frengi hastalığı nasıl tedavi edilir?

Frengi hastalığına yakalanmamak için kondom kullanmak ve tek eşli olmak gerekiyor..

Cinsel yolla bulaşan frengi hastalığı diğer adıyla sifiliz, Treponema pallidum adı verilen mikroorganizmanın neden olduğu bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. özellikle cinsel bölgeleri, ağız ve dudakları etkiliyor. 

Geçmişte, yaygın bir hastalık olan frengi günümüzde etkili tedavi imkanları sayesinde hızla azalıyor. Ancak frengi olan erkek sayısı artmaya devam ediyor. 

Frengi hastalığı nasıl bulaşır?

Frengili bir hastayla kurulan cinsel ilişki sonucu sağlıklı kişiye geçiyor. Ayrıca öpüşme, ısırma ya da eşcinsel ilişki bulaşma yollan arasında bulunuyor. Frengili bir hastanın kullanarak kirlettiği bardak, fincan, havuzlar, kapı kollarından bulaşmıyor.

Anneden bebeğe bulaşma ihtimali oldukça yüksek görülüyor. Frengi hastası olan gebe bir kadından doğmamış bebeğe geçen mikrop, bebeğin ölü doğmasına sebep olabiliyor. Ayrıca ölü doğmayan bebekler de erken doğum sonucu hayatlarını kaybedebiliyor.

Frengi hastalığı belirtileri nelerdir?

Frenginin (sifiliz) belirtileri, mikrop vücuda girdikten sonra, evreler şeklinde ortaya çıkıyor ve belirtiler evrelere göre değişiklik gösteriyor. 

1. Evre ( Primer Sifiliz)

1. Evrede bakteri kan yoluyla vücuda yayılır. Yaklaşık 2-3 hafta sonra mikrop nerde vücuda girdiyse orada küçük bir frengi çıbanı (şankr) ortaya çıkıyor. Penis derisi üzerinde veya rektumda, kadınlarda ise dış genital alan  veya nadiren vajina içinde, rektumda oluyor. Yaralar 2-3 hafta sonra kendiliğinden geçiyor.

2. Evre (Sekonder Sifiliz)

Frengi enfeksiyonun kapılmasından 6-8 hafta sonra ikinci evre başlıyor. En bulaşıcı dönem olan 2. evrede hasta tedavi edilmezse mikrop bütün vücuda yayılım gösteriyor. Yaklaşık 3-5 ay sonra hastada yorgunluk, baş ve eklem ağrıları, el ve ayakta, vücudun bazı bölgelerinde kaşıntısız döküntü görülüyor.  Kilo kaybı ve iştahsızlık başlıyor.

3. Latent Evre (Gizli dönemdeki sifiliz)

Frenginin latent evresinde, belirtiler bir miktar azalıyor hatta hiçbir belirti görülmeyebiliyor. Fakat bu evrede, gummas adı verilen frengi kabarcıkları gelişiyor. Gummaslar, küçük kabarcıklar halinde olup  karaciğer, beyin, testisler ve kalp gibi bölgelerde görülüyor. 

Bundan dolayı hastalığın latent evresinde, sinirsel ya da kalp ile ilgili septomlar gelişebiliyor.  Hastalığın bu evresi, frenginin tedavi edilmemesi sonucu gelişiyor ve çok sinsi bir evre olarak gösteriliyor. Yıllarca sürebilen latent evresi, geri tekrarlamayacağı gibi, hastalığın üçüncü evresinin oluşmasına da neden olabiliyor.

4. Evre (Tersiyer Sifiliz)

Enfeksiyonun son aşamasında ortaya çıkan 4. evrede frengi sonucu oluşan rahatsızlıklar görülüyor. Bakteriler kemiklerde, sinir dokularında, ciltte, karaciğerde, kalpte ve arterlerde çoğalmaya başlıyor. Vücuda yavaş yavaş hasar veriyor. Hastada ölümle dahi sonuçlanabilecek çok ciddi durumlara rastlanıyor.

Frengi hastalığı neden olur? Frengi hastalığı nedenleri

- Korunmasız cinsel ilişki

- Erkeklerle cinsel ilişki yaşayan erkekler

- Birden fazla partner ile cinsel ilişki yaşayanlar

- Hamileler

Frengi hastalığı nasıl teşhis edilir?

Frengi teşhisini koymak için bazı kan testleri yapılıyor ve klinik belirtiler göz önüne alınıyor. Çıban şeklindeki yaradan alınan parçanın mikroskobik incelenmesi sonucu bakterinin varlığı ile kesin teşhis konuluyor. Ayrıca kanda antikor araştıran laboratuar testleriyle de teşhis kolaylaşıyor.

Frengi hastalığı nasıl tedavi edilir?

Her hastalıkta olduğu gibi frengide de erken teşhis önem taşıyor. Bu hastalık erken dönemlerinde antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebiliyor. Bu tedavilerle frengi mikrobunun daha yıkıcı tesirler bırakmadan öldürülmesi sağlanıyor. 

İlk aşmalarında tedavi 2-3 ay sürerken ileri safhalarında 1-2 yıla uzayabiliyor. Frengi hastasının bu sürelerde yani tam olarak iyileşme göstermeden cinsel ilişkiye girmesi yasaklanıyor. Bu kişiler birlikte oldukları kişileri uyararak frengi testi yapmalarını sağlamaları gerekiyor.  

Başarılı bir tedaviden sonra bile hastalığın yeniden bulaşma ihtimalinin unutulmaması gerekiyor. Hastaların tedaviden sonra, enfeksiyonun tamamen geçip geçmediğini anlamaları için 3,6,12 ve 24. aylarda kan ve idrar örnekleri alınarak gözlem altında tutulmaları öneriliyor.

Frengi hastalığından korunma yolları

- Tek eşli olmak

- Fuhuştan kaçınmak

- Kondom kullanmak

- Şüpheli kişiler ile yakın temaslarda bulunmamak 

- Hijyenik tuvaletleri tercih etmek

Frengi hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Frengi hastalığı için Üroloji bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları