Gebelikte sık görülen rahatsızlıklar ve alınacak önlemler!
Her gebe bebeğin doğum sürecine kadar bir takım rahatsızlıklar yaşayabiliyor. Sağlıklı bir gebelik geçirebilmek için bazı önlemler almak gerekiyor..

Gebelik döneminde anne ve bebek arasında uyum sağlanırken bu süreçte bazı sağlık sorunları da görülebiliyor. Bunların bir bazıları her insanda görülebilecek doğal belirtiler olabilirken; bazıları ise önemli hastalıkları habercisi olabiliyor.

Gebelik sürecini bir doktorla birlikte takip etmek gerekiyor. Sağlık sorunlarının tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar hamilelik sırasında alınırsa zararlı olabiliyor.Sağlık sorunları kontrol altında olduğunda sağlıklı bir gebelik geçiriliyor.

Özellikle gebeliğin 5-6. haftalarda kesenin gömülme sürecinde rahim iç duvarından olan kanamalar görülebiliyor. 12. haftaya uyan dönemde de fetal zarların birleşme sürecinde olabilecek kanamalar oluşabiliyor. Ancak yine de bu şekilde bir kanama varsa düşük tehdidi olarak görülüyor ve hemen doktora gidilmesi gerekiyor. 

Gebelikte sık görülen rahatsızlıklar nelerdir?

1.Diş eti sorunları: Gebelik sırasında iyi beslenmeme durumlarında kalsiyum ve flor yetersizliğine bağlı olarak dişler çürüyebiliyor.

2. Kabızlık: Gebelik sırasında bağırsak hareketleri yavaşlıyor. Ayrıca, gebelik sırasında alınan demir takviyeleri kabızlığa sebebiyet verebiliyor.

3. Baş dönmesi: Baş dönmesi, bulantı ve kusmalar bazı gebelerde şiddetli görülebiliyor. Böyle durumlarda gebe iyi beslenemiyor ve kilo kaybı yaşanıyor.

4. Bulantı ve kusma: Gebelikte reflünün en önemli nedenlerinden biri büyüyen rahmin mideyi yukarıya itmesi ve yiyeceklerin progesteron hormonu etkisiyle yemek borusundan daha yavaş ilerlemesi oluyor.

5. Sık sık idrara çıkma: Gebeler ilk ve son aylarda sık sık idrara çıkıyor. Uterusun büyüyerek mesane ve böbreklere baskı yapması sık idrar yapmaya neden oluyor.  

6. Varis: Rahmin giderek büyümesi, kanın bacak toplardamarlarından geriye dönüşünü engelliyor. Bu durum bazı gebelerde varislere neden oluyor.

7. Kramplar: Özellikle gebeliğin son aylarında kramplar sık görülüyor. Bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesi ile sinirlere basınç uygulanığı için kramplar oluşuyor.  

8. El ve ayak şişmesi 

9. Bel ve sırt ağrıları: Hamilelikte hormonların etkisiyle eklemlerde gevşeme oluyor.  Yürüyüş, eğilme ya da yük kaldırmada hafif dereceli ağrılar duyulabiliyor

10. Mide ekşimesi: Mide ekşimesi mide asidinin özofagusa geri aktığı durum sebebiyle oluşuyor. Gebelik döneminde hormonal değişiklikler ve büyüyen rahimin mideye baskı yapması nedeniyle mide ekşimesi çok görülüyor.

11. Burun tıkanıklığı

12. Vajinal akıntı

13. Mantar 

14. Hemoroid (Basur)

Gebelikte hastalıklara karşı alınabilecek önlemler

- Alkol ve sigara tüketmemek

- Sağlıklı beslenmek

- Düzenli egzersiz yapmak

- Bol sıvı tüketmek

- Ağırlık kaldırmamak

- Otururken bele yastık almak 

- Sırt kaslarını güçlendirmek için yoga yapmak, yüzmeye gitmek

- Düzenli uyumak 

- Tansiyon değerlerini ölçtürmek

- Uzun süre ayakta kalmamak

- Doktora danışmadan ilaç kullanmamak

- Çürümeyi önlemek için dişler düzenli olarak fırçalanmak

- Etleri iyice pişirerek yemek

- Varis varsa varis çorabı giymek

- Çok kilo almamak

- Çay, kahve, kakao, kolalı içeceklerin tüketimini azaltmak

- Süt ürünlerini tüketmek

- Yatakta çok yumuşak zemin tercih etmek

- Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmak

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları