Göz alerjisi nedenleri ve belirtileri nelerdir? Göz alerjisi türleri ve tedavisi
Göz alerjisi belirtileri nelerdir? Göz alerjisi türleri nelerdir? Göz alerjisi teşhisi nasıl konur? Göz alerjisi nasıl tedavi edilir? Göz alerjisinden nasıl korunulur?

Göz alerjilerini tedavi etmenin en etkili alerjen maddelerden ve faktörlerden kaçınmak oluyor..

Gözlerin alerjenler ile teması sonucunda verdiği reaksiyonlara göz alerjisi adı veriliyor. İnsanların yaklaşık yüzde 15’inde görülen göz alerjisi genelde kadınlarda rastlanıyor. 

Gözdedeki alerjiler; göz kapağı, gözün beyaz yüzeyini örten zar ve kornea gibi gözün yüzey dokularını ilgilendiren problemler oluyor. Gözler bir alerjene maruz kaldığında gözlerde bulunan bazı hücreler histamin (alerjenlerle savaşması için üretilen maddeler) salgılamaya başlıyor.

Histaminlerin salgılanması sonucunda konjonktiva adlı göz kapaklarının altındaki ince doku şişeiyor ve göz kapakları kızarıyor. 

Göz alerjisi belirtileri nelerdir?

- Gözde kaşıntı

- Yaşarma

- Kızaıklık

- Çapaklanma

- Işığa karşı hassaslaşma

- Göz kapaklarında şişlik

- Burun akması

- Hapşırık

- Burun, ağız ve boğazda kuruluk ve kaşıntı hissi

- Bulanık görme

- Gözde yanma

- Burunda nezle benzeri tıkanıklık

Göz alerjisi türleri 

1. Mevsimsel alerjiler: Bu alerji türünde mevsim geçişlerinde ve özellikle polenler nedeniyle alerjiler yaşanıyor. Bu tip alerjilerde genellikle gözlerde yanma, göz sulanması, kaşıntı meydana geliyor. Göz aklarında kızarmayla birlikte göz kapaklarında şişme ve burun akıntısı da görülebiliyor.

2. Atopik alerjiler:  Astım, nezle veya yiyecek alerjisi gibi hastalık sebebiyle oluşan atopik alerjiler çok tehlikeli olup, az rastlanan bir alerji türü oluyor.  Zamanında müdahale edilmezse körlüğe kadar gidebiliyor. 

3. Bahar alerjileri: Daha çok sıcak ve kurak bölgelerinde görülen bahar alerjileri çocuklarda ve gençlerde rastlanıyor.

Gözlerde yoğun kaşıntı, gözlerin içinde yabancı bir cisim varmış hissi, ışığa karşı hassasiyet ve görmede bulanıklaşma gibi belirtiler görülüyor.

4. Temas göz alerjisi: Temas göz alerjisi ilaçlara, ilaçların içindeki koruyucu maddelere veya makyaj ürünlerine karşı ortaya çıkıyor. İleri evrelerde gözyaşı kanalında tıkanıklık, konjunktivada skarlaşma ve korneada damarlanma meydana getirebiliyor.

5. Dev papiller alerjisi: Bu alerji türü gözlerde kullanılan kontakt lens veya lens ürünleri nedeniyle oluşuyor. Gözlerde uygun olmayan lens kullanımı veya yeterli hijyen sağlanmamış ürünler kullanımı gerekçe olarak gösterilebiliyor. Aynı zamanda kalitesiz lens solüsyonları dev papiller alerjisine sebep olabiliyor. 

Göz alerjisi teşhisi nasıl konur?

Göz alerjisi teşhisi hastadan dinlenecek hikâye üzerine inşa edilecek muayene ve laboratuar incelemeleri ile konuyor. Kırmızı göz oluşturan pek çok durum göz alerjisini taklit edebiliyor ve doğru teşhis için iyi bir göz muayenesi şart oluyor.

Muayenede göz kapakları, göz yüzeyini örten konjunktiva isimli zar, bezlerin açıldığı bölümler, kirpikler ve kornea dikkatle kontrol ediliyor. Bazen göz kapaklarının ters çevrilerek arka yüzeyinin incelenmesi de gerekebiliyor.

Bazı mikrobik hastalıklar, nedeni bilinmeyen iltihabi durumlar,  bazı cilt hastalıklarının göz bulguları, kuru göz hastalığı böcek ısırıkları, kirpik diplerine yerleşen bitler göz alerjisini taklit eden bir tablo oluşturabiliyor. Tanısal test olarak alerjen maddenin bulunması, gözyaşında ve kanda bazı maddelere bakılması yardımcı olsa da en fazla bilgi muayeneden alınıyor.

Göz alerjisi nasıl tedavi edilir?

Göz alerjilerini tedavi etmenin en etkili yolu semptomlara sebep olan alerjen maddelerden ve faktörlerden kaçınmak oluyor. Fakat gözlerdeki alerjiye neyin neden olduğunu bilinmiyorsa 

mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına başvurarak ilaç tedavisine başlamak gerekebiliyor.Bununla ilgili olarak doktoru tavsiye edeceği göz damlaları ve çeşitli diğer ilaçlar rahatlayı sağlıyor. 

Genel alerji tedavileri (aşı vs.) yararlı olabiliyor. Bu tedavide alerji uzmanı olan doktoru hastaya küçük miktarlarda alerjen enjekte ederek bağışıklık sistemini kademeli olarak güçlendirmeyi hedefliyor.

Göz alerjisinden nasıl korunulur?

- Gözlere dokunmak ve ovalamaktan kaçınmak

- Elleri sık sık sabun ve suyla yıkamak

- Başkasının lensini asla kullanmamak

- Makyaj yapmaktan ve başkasının makyaj ürünlerini kullanmaktan kaçınmak

- Yastık kılıflarını sık sık yıkamak

- Polenlerin yoğun salındıkları dönem olan 05.00-10.00 saatleri arasında, mümkünse dışarı çıkmamak ve evi  bu saatlerde havalandırmamak

- Yün veya pamuklu yorgan ile yastık kullanmamak

- Arabada camları açmamak, havalandırma filtresini değiştirmek

- Koruyucu gözlükler , maskeler kullanmak

- Yaşam alanlarında aşırı toz oluşumunu engellemek

- Evin içinde sigara içmemek

- Yün halı kullanmamak

Göz alerjisi için hangi bölüme gidilir?

Göz alerjisi için göz hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları