Göz Eti Büyümesi (Pterjium) Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
Göz Eti Büyümesi (Pterjium), halk arasında Kuş Kanadı Hastalığı olarak da bilinir. İşte göz eti büyümesi (Pterjium) hastalığının belirtileri ve nedenleri...

Göz Eti Büyümesi (Pterjium) Nedir?

Halk arasında "Kuş Kanadı" ve "Göz Et Beni" olarak bilinen, göz eti büyümesine neden olan Pterjium hastalığı, konjonktiva denilen gözün beyaz kısmını ve göz kapaklarının iç kısmını kaplayan ince zar dokunun büyüyerek, gözün en ön kısmı olan korneaya doğru ulaşmasıdır. Hastalık göz pınarı bölgesinden başlayarak, göz bebeğine kadar ilerler.

Pterjium hastalığı tedavi edilmeyip ilerleme kaydettiğinde, kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir. Hastalık ilerledikçe astigmatla birlikte bulanık görmeye başlanır. 

Pterjium hastalığına yakalanan ve gözlük kullanan kişiler, çok kez gözlük değiştirmek zorunda kalabilmektedir. Bunun nedeni et büyümesi yaşandıkça, korneayı kendine çeken pterjium, astigmat numaraları da değişir.

Pterjium Hastalığı Neden Olur?

Gözün iç kısmındaki limbal kök hücredeki bozukluk ya da az olmasından dolayı meydana gelir. Genetik yatkınlık önemli etkendir. Aile içerisinde Pterjium hastalığı görülen bir birey varsa risk daha fazladır. Ultraviyole ışıklarına fazla maruz kalan kişilerde, limbal kök hücre kaybı yaşanmaktadır. Göz kuruluğu, kronik kirpik iltihabı olanlar, kuru ve tozlu ortamlarda çok fazla kalanlarda risk artar.

Pterjium Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

- Görmede bulanıklık

- Gözde kırmızı lezyon

- Gözde batma

- Kaşıntı

Pterjium Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Pterjium hastalığında cerrahi tedavi uygulanır. Pterjium bölgesi alınan bölge, greftle kapatılır. Kapatılmazsa hastalığın nüksetme riski yüksektir. Kapatıldıktan sonra limbal kök hücre nakli yapıılır. Ameliyat sonrasında tekrarlamasını önlemek adına Mitosimin C ilacı kullanılabilir.

Pterjium Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler;

- Güneş gözlüğü kullanmak, göz rahatlığı sağlar.

- Eriyen dikiş olsa dahi, gözün rahatlaması için ilk hafta dikişler alınır. 1 hafta batma, 1 ay kızarıklık olabilir.

- Ameliyattan sonra gözlük numarası değişebileceği için kontrole gidilmelidir.

- Hekim gerekli görürse altı ay boyunca suni gözyaşı damlası kullanılır.

Pterjium Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Pterjium hastalığı için Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları