İshal neden olur ve nasıl geçer?
İshalin belirtileri nelerdir? İshal olanlar ne yememeli? İshalin tedavisi nedir?

Çok sık tuvalete çıkıyorsanız, dikkat!

İshal, normalden daha sık şekilde meydana gelen gevşek ve sulu dışkı olarak tanımlanıyor. İshallerde dışkı yüzde 70 su olarak çıkıyor. Bu durumda da ishal olan kişi günlük 13 litre kadar sıvı kaybı yaşıyor.

Çok sık şekilde tuvalete çıkma ihtiyacı yaşatan ve aşırı miktarda dışkı bırakılmasına neden olan ishalin etkileri genellikle birkaç gün boyunca sürüyor. Fakat bazı durumlarda ishalin, haftalar boyunca sürdüğü de görülebiliyor.

İshal neden olur? 

İshal, fazla C vitamini alımı, magnezyum fazlalığı, bulaşıcı hastalıklar, kalın bağırsağın yeterince sıvı emmemesi, viral enfeksiyonlar, bakteriyel toksinler ve bazı ilaçların yan etkisi ile oluşuyor. Dizanteri, kolera, Botulizm ve Crohn hastalıkları da ishale neden oluyor.

 İshalin belirtileri nelerdir?

-Sulu dışkı yapma

-Dışkılama sıklığının artması

-Dışkı miktarının artması

-Sümüksü ve/veya kanla karışık dışkı

-Yüksek ateş

-Kusma

-Karın bölgesinde ağrı ve gaz

-Huzursuzluk

İshal nasıl geçer?

İshal konusunda yenilen besinler de önemli rol oynuyor. Posalı ve lifli yiyeceklerin tüketilmesi bağırsakların çalışma sisteminin düzenlemesinde yararlı olacağı için ishali kesiyor. 

Havuç, soyulmuş elma, pirinç lapası veya pirinç suyu, patates haşlaması veya püresi, yoğurt ve ayran bir çok kişinin evinde bulunan ve ishale etkili başlıca yiyecekler arasında bulunuyor. 

Maden suyu, gazoz, türk kahvesiyle limon karışımı gibi halk arasında da iyi bilinen ishale iyi gelen şeyler de yer alıyor.

İshal olanlar ne yememeli?

İshal olanların kaçınması gereken yiyecekler de vardır. Bunlar peynir, yağlı ve sütlü yiyecekler, enginar, lahana, brüksel lahanası, diye bisküviler, kepekli ekmek, çiğ sebzeler, ayva, çikolata, kızartmalar gibi yiyeceklerdir. İshal olan kişinin az ve sık sık beslenmesi ve beslenmedeki yağ oranını azaltması gerekiyor.

İshalin tedavisi nedir?

Çoğu hastada yitirilen sıvının yerine konması yeterli tedavi oluyor. Bazı durumlarda ishali durdurucu ilaçların kullanılması gerekebiliyor. Ancak bir enfeksiyona ya da parazite bağlı ishallerde ishali durdurucu ilaçları kullanmak, organizmaların barsak içinde kalmasına neden olarak sorunu derinleştirmekten başka bir işe yaramıyor. 

Bu durumlarda hekimler genellikle bu organizmalara karşı etkili antibiyotikleri veriyor. Viral nedenlere bağlı ishaller virüsün tipine ve klinik tablonun ağırlığına göre genellikle kendi seyrine bırakılıyor ve ya destekleyici ilaçlar kullanılıyor.

ÇOCUKLARDA İSHAL

Çocuklar da akut ve ya kronik ishale yakalanabiliyor.Erişkinler için olan ishal nedenleri çocuklar için de geçerli oluyor. Ancak çocuklarda ortaya çıkan akut ishallerin en sık nedeni rotavirus infeksiyonları olarak gösteriliyor.Rotavirus ishalleri genellikle 5-8 gün içinde iyileşiyor.

İshal yenidoğanlarda ve küçük çocuklarda son derece tehlikeli olabiliyor. Sadece bir ya da iki gün süren şiddetli bir ishal bile küçük çocuklarda dehidratasyon gelişmesi için yeterli oluyor. Dehidratasyon küçük bir çocuğu günler içinde öldürebileceğinden çocuklarda ishalin ana tedaviside hidratasyon,yani yitirilen sıvının yerine konması  olarak ifade ediliyor.

Çocuklarda;

-Dışkıda kan ve ya sümüksü maddeler varsa, dışkının rengi siyahsa,

-38,5 derece veya üstü ateşi varsa,

-24 saat içinde durumunda iyileşme gözlemediyseniz,

Dehidratasyon bulguları varsa mutlaka doktora başvurmanız gerekiyor.

İshal hastalığına hangi bölüm bakar?

İshal olan kişinin Gastroenteroloji bölümüne başvurması gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları