Karın zarı iltihabı (Peritonit) nedenleri ve belirtileri nelerdir? Teşhisi ve tedavisi
Karın zarı iltihabı neden olur? Karın zarı iltihabının belirtileri nelerdir? Karın zarı iltihabı nasıl teşhis edilir? Karın zarı iltihabı nasıl tedavi edilir?

Karında şiddetli ağrı, şişkinlik ya da dolgunluk hissi yaşanıyorsa karın zarı iltihabınız olabilir...

Karın zarı kaburga kemiklerinin hemen aşağısından başlayan ve bel kemiği hizasına kadar olan bölgeyi çevreleyen bir zar olarak ifade ediliyor. Bu zar sayesinde o bölgede bulunan organlar sabitleniyor ve dış etkenlere karşı korunuyor. Karın zarı iltihabı ise bu bahsedilen alan içerisinde herhangi bir yerin bakterilerden dolayı enfeksiyon kapması ile meydana geliyor. 

Tıp dilinde peritonit olarak bilinen karın zarı iltihabı, çoğunlukla kadınlarda görülüyor ve oldukça ciddi bir rahatsızlık olduğu için cerrahi müdahale gerektirebiliyor.

Karın zarı iltihabı neden olur? Karın zarı iltihabı nedenleri

- Siroz

- Böbrek yetmezliği

- İleri dönem kanser hastaları

- Kabızlık

- Kalp yetmezliği

- Rahim kanseri

- Alkolik olma durumu

- Böbrek enfeksiyonları

- Mide, yemek borusu veya bağırsak kanaması geçirmek

- Safra kesesi iltihabı

- Yaralanma veya travmalar

- Cerrahi operasyonların yeterince steril uygulanmamış olması

Karın zarı iltihabının belirtileri nelerdir?

- Şiddetli karın ağrısı

- Alt karında dolgunluk

- İshal

- Yüksek ateş

- Mide bulantısı

- Titreme

- Kusma

- İdrarda azalma

- Susuzluk

- Yorgunluk

- İştah kaybı

- Büyük tuvalete çıkamama

Karın zarı iltihabı nasıl teşhis edilir? 

Karın bölgesinde yukarıdaki belirtilerle ilişkili olarak şiddetli ağrı, şişkinlik ya da dolgunluk hissi yaşandığında hemen doktora başvurmak gerekiyor. Doktor öncelikle tıbbi geçmişi soruyor ve bir de fiziki muayene yapıyor. Eğer peritonit, periton diyaliziyle ilişkili ise ve bulgular arasında diyaliz sıvısının bulanık olması varsa teşhis kolay konuluyor.

Enfeksiyonun karın boşluğunda sıvı birikmesi gibi spontan peritonit ya da ikincil peritonit gibi diğer tıbbi şartlara bağlı peritonit gibi durumlarda doktorunuz teşhis için aşağıdaki seçeneklere başvurabiliyor:

Periton sıvı analizi: Özel ince bir iğne kullanılarak periton zarından sıvı örneği alınıyor. Eğer peritonit varsa, bu sıvının incelenmesi sonucu enfeksiyon veya inflamasyon göstergesi beyaz kan hücrelerinin sayısında artma oluyor. Sıvı kültürü de bakterilerin varlığını ortaya koyabiliyor. 

Kan testleri: Hastadan kan örneği alınarak içerdiği beyaz kan hücre sayısı bakımından laboratuar ortamında inceleniyor. Aynı zamanda kan kültürü alınarak kanda bakteri olup olmadığına bakılıyor.

Görüntüleme testleri ile de sindirim ve boşaltım sistemindeki olası delikleri görmek için röntgen çekimi yapılıyor. Ultrason da ayrıca kullanılabiliyor. Bazı durumlarda ise daha detaylı inceleme için bilgisayarlı tomografi (BT) isteniyor.

Yukarıda belirtilen testler hastanın periton diyalizi alması veya fiziki muayeneyle belirtilerin anlaşılamaması ve diyaliz sıvısının incelenme sonucunun belirsiz olması durumlarında gerekli görülüyor.

Karın zarı iltihabı nasıl tedavi edilir?

Karın zarı iltihabının sebebi apandisit veya safra kesesi delinmesi ise delinen organ alınıyor. Ayrıca karın zarının iltihaptan yoğun etkilenen bölümü de çıkarılıyor. Sonrasında bölge temizleniyor ve kapatılıyor.

Bağırsak iltihabının neden olduğu durumlarda ise bağırsağın iltihaplı bölümü kesilerek alınabiliyor.Mide delinmesi durumunda delik veya yırtık yamanıyor, iltihap dışarı akıtılıyor ve bölge temizleniyor.

Karın zarı iltihabı teşhisi konur konmaz damar yolundan antibiyotik tedavisine başlanıyor. Durumun ciddiyetine göre serum, kan basıncını dengeleyici ilaçlar ve besin desteği verilebiliyor.

Periton diyalizinden kaynaklı karın zarı iltihabı olaylarında, hasta alternatif bir tedavi yöntemine Hemodiyaliz gibi) geçmesi gerekiyor.  

Kan zehirlenmesi yaşayan hastalar acilen yoğun bakıma kaldırılıyor.

Karın zarı iltihabı için hangi bölüme gidilir? 

Karın zarı iltihabı için Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları