Kas Ağrıları Neden Olur? Kas Ağrısı Nasıl Geçer Nasıl Tedavi Edilir?
Kas ağrıları hangi nedenlerle ortaya çıkar? Kas ağrısı için hangi doktora gidilir? Kas ağrıları için neler yapılmalıdır?

Kas Ağrısı

İnsan vücudundaki ısının yüzde 85'i kasların kasılmaları sonucunda oluşur. Kemik ve eklemlere güç uygulayarak hareketi sağlayan kaslar, vücut şeklini meydana getirir. 639 iskelet kasının bulunduğu insan vücudunda kalp kası, düz kas ve çizgili kas olmak üzere üç tip kas vardır.

Vücutta kas oranının yüksek olması sağlıklı bir yapı için önemlidir. Uzun süren kas ağrıları, insanların sosyal yaşamını, iş hayatını da kötü yönde etkilemektedir.

Kas ağrıları, çeşitli hastalıklara bağlı olarak ya da kas sağlığı için gerekli özeni göstermeyen kişilerde meydana gelir. Kramp, kas spazmı, kaslarda tutukluk, sertleşme, ağırlık hissi günlük yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürür.

Kas Ağrıları Neden Olur?

Kas ağrıları zorlayıcı hareketlerle veya başka bir hastalığın neticesi olarak ortaya çıkabilir. Dolaşım bozuklukları nedeniyle yaşanabilir.

- Kolesterol düşürücü etkisi olan ilaçlar, statinler

- Kene ısırığında

- Kasların zorlanması ve gerilmesi durumunda

- Yumuşak Doku Romatizması (Fibromiyalji)

- Gerginlik, stres

- Hareketsiz yaşam biçimi

- Kas travmaları

- Omurga kaynaklı bel, boyun kireçlenmeleri, fıtıklarında

- Toplumda kulunç olarak bilinen miyofasiyal ağrı sendromu

- Kasların bir anda kasılıp kalması durumunda yaşanan kramplar, elektrolit ve kastaki sıvı kaybından kaynaklı meydana gelebilmektedir.

- Özellikle boyun ve bel fıtıklarında oluşan kas spazmları

- Romatizmal hastalıklar

- Magnezyum, D vitamini, fosfor gibi bazı mineral ve vitaminlerin eksikliği

- Kas liflerinin kopması (Rabdomiyoliz)

- Virüs ve bakteri enfeksiyonları

- Grip

Kas Ağrıları İçin Ne Yapılmalıdır?

Kas ağrılarında, ağrının vücudun genelinde ya da belli bir bölgeye ait olup olmadığı önemlidir. Kas yırtılması, lif kopması, kasların ezilmesi, darbe alma gibi travma durumlarda önce dinlenilir ve soğuk kompres uygulanır. Daha sonra hekime görünmelidir. Genele yayılan ağrıların vücuttaki mineral, vitamin eksikliği, romatizmal hastalıklar gibi neyden kaynaklı olduğu araştırılmalıdır. 

Kaslarda zorlama yaşandıysa, öncelikle istirahate geçerek, zorlanan bölgeyi yüksekte tutmalı ve buz kompresi uygulanmalıdır. Kas ağrılarında bilinçsizce kullanılan kas gevşetici ilaçlar sorun yaratabilmektedir.

Kas Ağrılarında Tedavi Yöntemi

Ağrıların yaşanma sebebi tedavi sürecinin belirlenmesini sağlar. Romatizmal hastalıklardan kaynaklı bir kas ağrısı yaşanıyorsa, fizik tedavi ve rehabilitasyon kapsamında egzersizler ve terapilerle birlikte anti romatizmal ilaçlar verilir. Kas ağrıları için elektrik akımı, germe egzersizi, masajlar, sıcak uygulamaları yapılır. Hastaya sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı tavsiye edilir.

Kas Ağrıları İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kas ağrıları için Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gidilir. Hastalığın nedenine bağlı olarak Romatoloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon gibi bölümlere yönlendirme yapılır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları