Kawasaki Hastalığı Bulaşıcı Mıdır? Kawasaki Bulguları ve Nedenleri
Kawasaki hastalığı bulaşıcı bir hastalık mıdır? Kawasaki hastalığında belirtiler neler? Kawasaki hastalığı atlatıldıktan sonra tekrarlar mı?

Kawasaki Hastalığı Nedir?

Kawasaki hastalığının adı, 1967 yılında hastalığı ilk kez tanımlayan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Japon Tomisakü Kawasaki'den gelmiştir. Kawasaki hastalığı, çocuklarda görülen, kalbe giden atardamarlarda balon gibi genişlemesiyle birlikte damar duvarlarında iltihaplanma meydana gelir. 

Kawasaki hastalığında vakaların yaklaşık yüzde 80'i, 5 yaş altı çocuklarda görülmektedir. Bulaşıcı bir hastalık olmayan Kawasaki hastalığı, kalıtsal da değildir. Hastalığı atlattıktan sonra tekrar etme oranı çok düşüktür.


Kawasaki Hastalığı Neden Olur?

Henüz nedeni tam saptanamayan Kawasaki hastalığında enfeksiyonal hastalıkların sebep olabileceği düşünülmektedir. Kawasaki hastalığında genetik olarak yatkın olarak kişilerde bakteri veya bir virüs neticesinde bağışıklık sisteminde etkilenme ve damarlarla iltihaplanmaya neden olabilir.


Kawasaki Hastalığı Belirtileri

- En az beş gün, en çok 1 aya kadar sürebilecek yüksek ateş

- Dilde nokta nokta kabarcık oluşması ile "çilek" görüntüsüne benzemesi

- Her iki gözde kızarıklık

- Ağızda, ağız çevresinde çatlama

- Lenf bezinin tek taraflı olarak şişmesi

- Deride döküntü

- Dudakların kızarık ve parlak olması

- Eklemlerde ödeme bağlı şişlik, kızarıklık

- Huzursuzluk

- Vücutta ağrı


Kawasaki Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

En az 5 gün süren, sebebi belirlenemeyen yüksek ateş belirtisinin yanı sıra diğer bulgular da önemli bir işarettir. Hastalığa özel bir test yoktur ancak damarlarda yarattığı zararı tespit edebilmek adına Elektrokardiyogram (EKG) ve Eko Kardiyografi istenerek, kalp-damar sağlığı açısından incelenebilir. 


Kawasaki Hastalığı Tedavisi

Kanın pıhtılaşmasını önlemek, ateşi düşürmek ve iltihabı azaltmak için yüksek doz asprin verilir. Kalbi besleyen damarlarda iltihaplanmayı engellemek için gamma globülin verilir. Kandaki sıvı ile proteinlerin bir kısmını ayırmak için plazmaferez yapılır.


Kawasaki Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kawasaki hastalığı belirtileri görüldüğünde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları