Konjonktivit Neden Olur? Konjonktivitin Çeşitleri ve Belirtileri
Konjonktivit hastalığının belirtileri ve nedenleri nelerdir? Konjonktiviti tetikleyen faktörler nelerdir? Konjonktivit hastalığı nasıl tedavi edilir?

Konjonktivit Nedir?

Konjonktivit, konjoktiva denilen gözün beyaz kısmını kaplayan şeffaf zarın ve göz kapakları içinin iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan bir göz enfeksiyonu hastalığıdır. Konjonktivitin sebebine göre hastalığın tedavi yöntemi değişmektedir. Kızarıklıkla birlikte kendini gösteren hastalıkta, ince damarlar belirgin bir hal alır. Konjonktivit hastalarında kornea tutulumu görülürse, bu duruma Keratokonjonktivit denmektedir.

Hastalığın viral konjonktivit, bakteriyel konjonktivit, alerjik konjonktivit ve epidemik konjonktivit şeklinde çeşitleri vardır.

Viral Konjonktivit; Adenovirüs adı verilen virüslerden dolayı daha sık görülmektedir. Gözde kızarıklık, iltihaplanma, sulanma yaşanır. Grip, kızamık gibi hastalıklar da sebep olabilmektedir. Soğuk kompres, suni gözyaşı ve hekimin gerekli gördüğü ilaçlar kullanılır. Bulaşıcı olduğu için göze temas edilmemelidir. 7-20 gün içerisinde iyileşir.

Bakteriyel Konjonktivit; Bakteriler sebebiyle iltihaplanma yaşanır. Her iki gözde görülebilmektedir. Bulaşıcı türde olan hastalıkta, göz kapaklarında yapışma, açık renkte kıvamlı akıntı görülür. Hekimin önerdiği antibiyotikli ilaç önerilir.

Alerjik Konjonktivit; Göz kapaklarında şişme, kaşıntı, kızarıklık, sulu akıntı meydana gelir. Alerjen maddeyle temas olduğu zaman ortaya çıkmaktadır. Suni göz yaşı, damlalar, topikal steroidler önerilebilmektedir.

Epidemik Konjonktivit; Bulaşıcı ve salgın özellikte olan bu konjonktivit türünde, kızarıklık, aşırı göz sulanması, ışık hassasiyeti, şişlik, göz kapağının kızarması ve kanamalar görülür. 1.5 aya kadar etkili olabilen virüs bulaşıcı olduğu için, temastan uzak durulmalıdır. Hekimin önerdiği ışığa hassasiyete karşı destekleyici ilaçlar ve damlalar kullanılır.

Konjonktivit Belirtileri

- Gözde kaşıntı

- Gözün sulanması

- Çapaklanma

- Işık hassasiyeti

- Gözde yanma, batma hissi

- Göz kapağında şişlik

- Burun akıntısı

Konjonktiviti Tetikleyen Faktörler

- Alerjen maddeye temas

- Mikroplar, virüsler

- Kirli hava

- Sigara, nargile dumanı

- Gözde tahriş etkisi yaratacak çevresel faktörler

Konjonktivit Teşhisi

Hastalığın tanısı için, göz, göz kapaklarının içi, kirpik dipleri incelenir. Uzman göz doktoru tarafından yapılan incelemede, en önemli özelliği kızarıklık olan hastalığın belirtilerine bakarak, muayene ile teşhis yapılabilir.

Konjonktivit Tedavisi

Tedavi sürecinde en önemli konu hijyendir. Gözün temiz tutulması çok önemlidir. Elleri gözlerden uzak tutmak gerekir. Hastalığın kaynaklandığı nedene göre antibiyotikler, suni göz yaşı gibi damlalar ve pomadlar verilebilmektedir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları