Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Kulak kireçlenmesi (Otoskleroz) hastalığının belirtileri ve nedenleri nelerdir? Hangi tedavi yöntemleri uygulanır? Kulak kireçlenmesi nasıl teşhis edilir?

Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Nedir?

Halk dilinde kulak kireçlenmesi olarak bilinen otoskleroz, iç kulak ile üzengi kemikçiğinin arasında kalan duvar kısmında kireçlenme olmasından dolayı üzengi kemikçiğinin kısıtlı hareket etmesine denir. İç kulakta sorun olmamasına rağmen, işitme kaybı görülmektedir. Ses dalgalarının iletimi yapılamaz. 

Otoskleroz hastalığı başlangıç safhalarında iç kulağı etkilemese de, tedavi edilmediğinde iç kulakta da hasara neden olabilmetedir. İç kulak ile üzengi kemikçiğinin komşu duvarındaki kireçlenmeden kaynaklı ses dalgaları iç kulaktaki sıvıya ulaşamaz.

Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Nedenleri

Kulak kireçlenmesi kalıtsal özellikten dolayı görülmekle birlikte genellikle 20'li yaşlarda başlamaktadır. Erkeklere oranla kadınlarda ve beyaz ırkta daha sık rastlanır. Ayrıca gebeliğe bağlı hormonal değişimden dolayı olduğu da düşünülmektedir.

Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Belirtileri

- Tek ya da çift taraflı işitme kaybı

- Denge problemi

- Baş dönmesi

- Kulağın çınlaması

Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın tanısını koyabilmek için uzman doktor tarafından bazı tetkikler yapılır. İşitme testi ile hastalığın hangi aşamada olduğu saptanır.

Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Tedavisi

Hastalığın ilerlemesini önlemek için ilaç tedavisi uygulanır. Gerekli durumlarda stapedektomi ameliyatı yapılır. Hastanın işitme kaybını ortadan kaldırmak için işitme cihazı önerilebilir. Stapedektomi ameliyatında üzengi kemikçiğinin yerine protez takılmaktadır. Ameliyat genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında bir süre baş dönmesi olabilmektedir. Ayrıca hastaların ameliyattan sonra yüzme, dalı, ağır yük kaldırma, uçak yolculuğu, zorlu hareketler gibi durumlardan uzak durması gerekir.

Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) hastalığı için Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları