Laktoz İntoleransı nedir belirtileri nelerdir?  Laktoz İntoleransı testi ve tedavisi
Laktoz intoleransının belirtileri nelerdir? Laktoz intoleransı nasıl anlaşılır? Laktoz intoleransı testi nasıl yapılır? Laktoz intoleransı kimlerde görülür? Laktoz intoleransı nasıl tedavi edilir? Laktoz intoleransı olanlar ne yememeli?

Laktoz intoleransı dünyada en sık karşılaşılan sindirim bozuklukları arasında bulunuyor..

Laktoz İntoleransı süt ve süt ürünlerindeki şekerin yani laktozun yeterli sindirilememesinden kaynaklanıyor. Laktoz hassasiyeti olarakta bilinen bu hastalık, vücudun yeterince laktoz üretememesi sonucu enzimler şekeri parçalamakta zorlanıyor ve bu da mide ve bağırsaklarda bir takım problemlere neden oluyor.  

Laktoz intoleransı dünyada en sık karşılaşılan sindirim bozuklukları arasında bulunuyor. Beyaz ırktaki yetişkinlerin yüzde 10-30’unda, siyahilerde ve Asya toplumunda bu oran yüzde 90’ında görülüyor. Yani dünya üzerinde yaşayan her 10 insandan birinde laktoz intoleransına rastlanıyor. 

Laktoz intoleransı süt ürünleri alerjisi ile karıştırılıyor ancak aynı şey değildir. Süt alerjisi olanlarda çoğunlukla kaşıntı ve kurdeşen görülürken, laktoz intoleransına sahip kişilerde  mide sorunları baş gösteriyor.

Laktoz intoleransının belirtileri nelerdir?

Laktoz intoleransını belirtileri laktoz içeren yiyeceği yiyip veya içeçeğiiçtikten sonra 30 dakika ile 2 saat arasında ortaya çıkıyor. 

- Mide şişkinliği

- Midede ağrı

- İshal 

- Gaz

- Karında kramplar

- Bulantı ve kusma

- Beslenme bozukluğu

- Kilo kaybı

Laktoz intoleransı nasıl anlaşılır?

Laktoz intoleransından şüphelenildiğinde süt ve süt ürünleri tüketimini en az iki hafta süreyle durdurmak gerekiyor. Eğer şikayetler azaldı ise 2-3 gün daha süt içilip denenebiliyor. Bazen laktoz intoleransı belirtilerini geç gösterebiliyor. Bu şekilde kişiler kendileri de anlayabiliyor.  Laktoz intoleransı varlığında piyasadaki laktozsuz sütlerden kullanılabiliyor.

Laktoz intoleransı teşhisi nasıl konulur? Laktoz intoleransı testi nasıl yapılır?

Doktorlar da laktoz intoleransın varlığını anlamak için hidrojen nefes testi, laktoz intolerans testi ve dışkı asitliği testi gibi birtakım testler yapabiliyor.

Hidrojen nefes testinde test yapılacak kişiye içinde laktoz bulunan bir içecek içiriliyor. Sonrasında nefes içindeki hidrojen seviyesi ayarlanan zaman aralıklarında ölçülüyor. Hidrojen gazı laktoz sindirilemediğinde meydana geliyor, bu sebeple yüksek nefes hidrojeni laktozu sindirmekle ilgili sorunları işaret ediyor.   

Laktoz intolerans testiyle de test yapılacak kişiden laktoz içeren bir içecek içmeden önce ve sonra kan örnekleri isteniyor. Kandaki şeker ölçülüyor. Değişmeyen düzeyler laktoz sindirim problemlerini gösteriyor.    

Dışkı asitliği testi ise daha çok bebekler ve küçük çocuklar için tercih ediliyor. Lakoz sindirilemediğinde dışkıdaki ortaya çıkan bazı asitlere bakılıyor. Dışkıda çıkan glikoz da laktozun sindirim sorunlarını işaret ediyor. 

Laktoz intoleransı kimlerde görülür?

- Doğuştan oluşan kişilerde

- Etnik yapı (Siyahlar, Asyalılar, İspanyollar ve Hintliler)

- Yaşlılık

- Çölyak hastaları

- Crohn hastaları

- Bazı kanser tedavileri olanlar

- Akut gasroenterit olanlarda

- Erken doğum yapanlarda

Laktoz intoleransı nasıl tedavi edilir?

laktoz intoleransının tedavisi bulunmuyor. En etkin ve tek tedavi yöntemi laktoz içeren ürünleri azaltmak oluyor.  Yenilenlere dikkat ederek ve alternatif bir seçenek olan probiyotik kullanarak laktoz intoleransının yan etkilerinden korunulabiliyor. Laktaz enzimi  içeren  damlaların kullanımı bu  gıdalara  katılması  da  şikayetleri en aza indirgeyebiliyor. 

Hamilelikte laktoz intoleransı

Laktoz intoleransı hamilelikte de ortaya çıkabiliyor. Burada önemli nokta rahatsızlığın nedeninin laktoz metabolizmasında ortaya çıkan bir sorun mu yoksa gebeliğe bağlı başka sindirim sorunları mı olduğunun ayrımının yapılması oluyor. 

 Hamilelikte süt önemli bir kalsiyum kaynağı olmakla birlikte kalsiyum almak için tek seçenek olmuyor. Diğer pek çok besin ile vücudun ve bebeğin gerek duyduğu kalsiyum alınabiliyor. Hamilelikte laktoz sorunu yaşayanların kalsiyum ile desteklenmiş meyve suları içmesi, bakterilerle fermente edilmiş yoğurt, beyaz peynir yemesi, laktozsuz süt ve süt ürünleri içmesi gerekiyor. 

Laktoz intoleransı olanlar ne yememeli?

- Süt

- Peynir

- Tereyağ

- Kaymak

- Süt tozu

- Yoğurt

- Çikolata

- Dondurma

- Sütlü tatlılar

- İşlenmiş kahvaltılık tahıllar

- Salata sosları

- Kahve kremalar

- Hazır çorbalar 

Laktoz intoleransı olanlar ne yemeli?

- Soya sütü , badem sütü yada laktozsuz süt

- Laktoz içermeyen peynir ürünleri

- Canlı ve aktif bakteri kültürü olan yoğurtlar (Ev yoğurdu)

- Brokoli

- Somon balığı

- Portakal

- Keten tohumu

- Ispanak

Laktoz intoleransı icin hangi doktora gidilir?

Laktoz intoleransı icin Gastroenteroloji bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları