Menenjiom Nedir Neden Olur? Menenjiom Tümörü Belirtileri ve Tedavisi
Menenjiom tümöründe ne tür tedavi yöntemleri uygulanır? Menenjiom tümörünün belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Menenjiom Nedir?

Menenjiom, omurilik ve beyni saran beyin zarlarına bağlı olarak meydana gelir. Yavaş seyirde büyüyen menenjiomlar, bu sebeple geç farkedilmektedir. Büyümeye başlayan menenjiomlar, sinir doku takabasını itmeye başlar. Menenjiomların büyük bir kısmı iyi huyludur. Yayılma ihtimali yüksek değildir. Tümör dışarı doğru gelişim gösterirse kafatası kemiğinde kalınlaşma ortaya çıkabilir.

Menenjiomlar, ender olarak hızla aniden büyüme gösterebilir. Beş santime kadar varabilecek çapa ulaşabilirler. Omurga tümörlerinin yüzde 10'unu, beyin tümörlerinin yüzde 20'sini meydana getirir. En sık 60 yaş üzerinde görülmektedir.

Menenjiom Neden Olur?

Menenjiom vakalarının yaklaşık yüzde 40 ila 80'i arasında 22. kromozomda normal dışı durum görülmektedir. Daha önce meme kanseri geçiren, baş bölgesine radyasyon uygulanan, nörofibramatozis hastalığı gibi durumlar riski arttırmaktadır. Menenjiom olan kişilerde hamilelik döneminde büyüme yaşanır. 

Menenjiom Belirtileri Nelerdir?

- Hafıza kaybı

- Kol veya bacaklarda güçsüzlük, inme

- Koku almada zayıflık

- İşitme güçlüğü, kulakta çınlama

- Epilepsi hastalığı

- Görme bozukluğu, bulanık görme

- Süreç içerisinde artan baş ağrısı

Menenjiom Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın tanısı için nörolojik muayene sonrasında Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (CT) gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Hekim gerekli gördüğü takdirde arteriogram ya da MR anjiyografisi istenebilir. Tümörden alınan biyopsi patolojik incelemeye gönderilir. Çıkan sonuca göre değerlendirme yapılır.

Menenjiom Nasıl Tedavi Edilir?

Menenjiom hastalarında tümörün büyüme sürecini takip etmek önemlidir. Radyoterapi ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır. Menenjiomların patolojik sınıflandırılması şu şekildedir;

Grade1: Benign; iyi huylu, çok yavaş büyüme gösteren 

Grade2: Atipik; yavaş büyüme gösteren ancak tekrarlama ihtimali olan

Grade 3: Anaplastik; Çok hızlı büyüyen

Menenjiomların cerrahi tedavisinde ameliyatla tümör alınır ve büyüme ile birlikte sinir dokusuna yapılan baskı ortadan kaldırılır. Eğer tümörler sinirlere ve damarlara tamamen yayılmışsa, tümörün bütününün alınma şansı azalır. Tümörün tamamen çıkartılamadığı vakalarda, radyasyon tedavisi uygulanır.

Menenjiom İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Menenjiom hastalığı için Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları