Migren nedir belirtileri nelerdir?  İşte tedavisi!
Migren hangi yaşlarda görülür? Migren tedavisi nasıl olur? Sigara migreni tetikler mi?

Migren de diğer hastalıklarda olduğu gibi genetik bir yapıya sahip..

Migren, ataklarla gelen kronik bir baş ağrısı olarak adlandırılıyor. Ataklar en az birkaç saat yada üç güne kadar devam edebiliyor.

Migren, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, günlük yaşamı en fazla engelleyen kronik hastalıklar arasında yer alıyor. Her beş kadından birinde görülüyor ve erkeklerde ise bu oran yarıya düşüyor.

Migrenin belirtileri nelerdir?

-Migren ağrısından bir kaç gün öncesinde başlayan kabızlık, boyun ağrıları ve kontrol edilemeyen esneme,

- Işığa ve sese karşı duyarlılığın artması, flaş şeklinde ışık patlamaları, hareket ve konuşma kabiliyetinde yaşanan bazı değişiklikler,

-Migren atağı sırasında başın tek (ağrılar daha çok başın tek tarafında görülüyor) ya da her iki tarafında oluşan ağrılar.

Migrenin nedenleri nelerdir?

Migren de diğer hastalıklarda olduğu gibi genetik bir yapıya sahip. Özellikle auralı migren denilen migren tipinde genetik yatkınlık çok daha sık oluyor. Genellikle anneden geçiyor. Annesinde migreni olan özellikle kız çocuklarının yüzde 70’inde migren görülebiliyor.

Migren ataklarının ortaya çıkışında beynin aşırı duyarlılığı veya uyarılma eşiğinde düşme ile ilişkili olabileceği ve beyinde uyarılmaya yatkın bazı bölgelerin atağı başlattığı düşünülüyor. Atağı başlatan tetikleyiciler varlığında beyin zarları ve damarlarda steril iltihaplanma ve ardından damarlarda genişleme ile ağrının başladığı saptanıyor.

Migren hangi yaşlarda görülür?

Migren genellikle 20-40 yaş arasında ortaya çıkıyor. 6-7 yaşındaki çocuklarda da migren olabiliyor. Ama çocukların migren ağrısı erişkinler kadar yoğun seyretmeyeiliyor, belirtilerin tamamı görünmeyebiliyor. 45-50 yaşlarından sonra da migrenin ciddi şekilde azaldığı gözlemleniyor.

Sigara migreni tetikler mi?

Sigaranın migren için birebir olumsuz etkisi kanıtlanmamış. Ancak migrenlilerin çoğu sigaranın kokusuna dayanamıyor.

Migren tedavisi nasıl olur?

Migreni tamamen ortadan kaldıracak kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor ancak migrenin neden olduğu ağrılar ve diğer belirtiler ilaç tedavisi ile hafifletilebiliyor. İlaç tedavisinde akut durumu çözecek ağrı kesiciler, günlük olarak alınan koruyucu ilaçlar kullanılabiliyor. Ayrıca migren atakları sırasında mide bulantısını azaltmaya yönelik ilaçlar doktorunuz tarafından önerilebiliyor.

Migren ilaçların hamilelik ve emzirme dönemlerinde de doktor kontrolü olmadan tüketilmemesi önem taşıyor.

Migren için evde yapılabilecekler!

-Kasları rahatlatmak (boyun egzersizi yapılabir)

-Uykuyu iyi almak 

-Dinlenmek

-Migren ağrılarını not almak  

- Migrenle birlikte görülen mide bulantısını hafifletmek için zencefil çayı içmek

-Şakak ve alın bölgesine parmak uçlarıyla masaj yapmak

-Migren ataklarının azaltılması için magnezyum, omega 3 ve B2 vitamini (riboflavin) bakımından zengin bir beslenme programı hazırlatmak.

Migren hastaları hangi gitmeli?

Migren için Nöroloji doktoruna gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları