Miyop (uzağı görememe) nedir belirtileri nelerdir? Miyop teşhisi ve tedavisi
Miyop belirtileri nelerdir? Miyop nedenleri nelerdir? Miyop nasıl teşhis edilir? Miyop nasıl tedavi edilir? Miyopun ilerlememesi için ne yapılmalı?

Geceleri araç sürerken görmekte zorlanıyorsanız sizde de miyop olabilir..

Gözün normalden uzun olmasından ve kırma gücünün fazla olmasından dolayı uzağı net görememe hastalığına miyop adı veriliyor. Göz uzunluğunun fazla olduğu kişilerin gözlerin biraz iri olabiliyor.

Sık rastlanılan göz rahatsızlıkları arasında bulunan miyop, çoğunlukla okul öncesi çocukluk döneminde ortaya çıkıyor fakat çocuklar çoğu zaman uzağı net göremediklerinin farkedemiyor. Okula başladıklarında tahtayı görememeye başladıklarında şikayetler oluşuyor.

Dejeneratif miyop nedir?

Dejeneratif miyop olan gözlerde, retinalar biraz daha fazla ince yapıda olduğu için bu tip miyoplarda göz büyüdüğünde retina inceliyor. Retina yırtılmaları, kopmaları, retina dekolmanları gibi problemlere sık rastlanıyor.

Miyop belirtileri nelerdir?

- Uzağı görmekte zorlanma ve bulanık görme

- Baş ağrısı

- Gözleri kısarak bakma

- Gözleri ovuşturma ( özellikle çocuklarda)

- Televizyonu görmede zorluk çekmek

- Okulda tahtayı görmekte zorluk

- Özellikle geceleri, bir araç sürerken görmede zorluk çekmek

- Göz yorgunluğu

Miyop nedenleri nelerdir?

- Doğuştan olması

- Göz yuvarlağının şeklinde olan değişim

- Çok okumak

- Yetersiz ışıkta çalışmak 

- Bilgisayara çok bakmak

Miyop nasıl teşhis edilir?

Miyop hastalığı doğuştan olduğu gibi zaman içinde de ortaya çıkabiliyor. Okul çağından önceki dönemde 1-3 ve 5 yaşlarında yapılması gereken göz muayenelerinde problem erkenden teşhis edilebiliyor.

Göz uzmanları özel göz damlaları kullanarak gözün açılmasını sağlıyor ve bu uygulama oldukça ağrısız bir şekilde yapılıp gözün içine bakılıyor.

Miyop nasıl tedavi edilir?

Miyon tedavisinde yaygın olarak gözlük yada kontakt lensşer kullanılıyor. Gözlükle retina sırtına odaklanılması sağlayarak uzaktaki nesneleri net görmeleri sağlanıyor. Gözlüğün numarası ise, gözlerde bulunan sorunun derecesine göre belirleniyor.Okuma ve televizyon izlemek gibi faaliyetler için uzaktan ve yakından görme özelliği olan 2 camlı gözlüklerden yararlanılabiliyor.

Oldukça hafif ve görünmez olan kontakt lensler de miyop tedavisinde sıkça yer alıyor. Ancak iyi dezenfekte edilmesi ve gece takılmaması öneriliyor.Göz doktorları kişiye uygun kontakt lensler hakkında tavsiyelerde bulunabiliyor. 

Miyop probleminde lazer; gözlük veya kontakt lens kullanmayı tercih etmeyenlere daha çok öneriliyor. Lazer sonrası yüzde yüz sıfır numara garantisi verilmiyor ama miyop için lazer olan 100 kişinin yaklaşık 95’i gözlük veya kontakt lenssiz tam görebiliyor.

Miyopun ilerlememesi için ne yapılmalı?

- Gözlükleri düzenli kullanmak

- Gözleri güneşten korumak

- Doktor tarafından verilen reçeteli gözlükleri kullanmak

- Omega 3 açısından zengin besinleri tüketmek

- Televizyon izlerken yada kitap okurken ara ara gözleri dinlendirmek

- Sigara içmemek

Miyop için hangi doktora gidilir?

Miyop için göz hastalıkları doktoruna gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları