Nistagmus hastalığı (Göz titremesi) nedir nasıl tedavi edilir? Nistagmus hastalığı teşhisi
Nistagmus hastalığı belirtileri nelerdir? Nistagmus hastalığının sebepleri nelerdir? Nistagmus hastalığı nasıl teşhis edilir? Nistagmus hastalığı (göz titremesi) nasıl tedavi edilir?

Nistagmus hastalığının tedavisi altında yatan nedene göre şekilleniyor...

Bir gözün veya her iki gözün birden istemsiz olarak hareket etmesine nistagmus hastalığı adı veriliyor.  Bu hareket çoğunlukla yatay oluyor ancak dikey ya da döner şekilde de oluşabiliyor. 

Nistagmus hastalığı doğuştan olabileceği gibi bebeklik dönemi ve sonrası da karşımıza çıkabiliyor. Nistagmus tek bir nedene bağlı oluşan bir durum olmayıp birçok farklı nedene bağlı olarak kendini gösterebiliyor. 

Nistagmus hastalığının jerky niytagmus, optokinetik nystagmus ve Pendular nystagmus olmak üzere 3 çeşit ürü bulunuyor. n yaygın görülen jekry tipi nistagmus oluyor. Gözler önce yavaş yavaş ve tekrarlayan şekilde bir yönde ilerliyo, daha sonra da diğer yönde ilerliyor.

Optokinetik nystagmus hareket eden bir aracın penceresinden dışarıya bakarken olduğu gibi, gözün önünden hızlıca geçen nesneleri izlemeye çalışırken de normal olarak ortaya çıkabiliyor. Buna optokinetik nistagmus adı da veriliyor.  Pendular nystagmus ise haha az sıklıkta rastlanan nistagmus türü olarak karşımıza çıkıypr. Gözler, eşit şekilde yukarı, aşağı yada sağa ve sola titriyor.

Nistagmus hastalığı belirtileri nelerdir?

- Görüntülerin titremesi

- Görme düşüklüğü

- Tek gözde çift görme

- Bebeklerde baş sallama

- Şiddetli baş dönmesi

- Tam odaklanamama

- Rahat okuma yapamama

Nistagmus hastalığının sebepleri nelerdir?

- Doğumsal katarakt

- Göz ve göz kasları hastalıkları

- Işığın yetersiz olduğu çalışma koşulları

- Albinizm

- Çeşitli ilaçlar ve kimyasal maddelere bağlı zehirlenmeler

- Down sendromu

- Menenjit

- Kafa travmaları

Nistagmus hastalığı nasıl teşhis edilir?

Nistagmus hastalığı teşhisi için hasta dinlendikten sonra tam göz muayesi yapılıyor. Teşhiste Dix-Hallpike pozisyon testi, Kalorik test ve farklı nistagmus türlerini ayırt etmek adına, göz hareketlerini kaydetmeye yarayan Elektronistagmografi (ENG) gibi yöntemler de kullanılıyor. Nistagmusun altında yatan nedenin araştırılmasına yönelik başka tetkikler de istenebiliyor. 

Nistagmus hastalığı (göz titremesi) nasıl tedavi edilir?

Nistagmus hastalığının altında yatan nedene göre tedavi şekilleniyor. Bazı kişilere uygun gözlüğün verilmesi yeterli oluyor. Eğer kişide yüksek bir kırma kusuru varsa gözlükle sağlanan görme artışı nistagmusu hafifletebiliyor. 

Bazı vakaların tedavisinde ise ameliyat gerekebiliyor. Eğer aşırı yüksek frekanslı bir nistagmus varsa, nistagmuusn yönündeki olan kaslarda zayıflatma yapılıyor. Kasların hepsine birden zayıflatma işlemi uygulanacağı için ağır bir ameliyat oluyor. Eğer kişide baş pozisyonu varsa, gözü o tarafa çevirecek şekilde bir kas ayarlaması yapılıyor. 

Yani hastaya bir kas cerrahisi uygulanıyor. Ameliyat sonunda arzu edilen derecede düzelme de olmayabiliyor. Kanama, enfeksiyon, gözün delinmesi gibi yan etkiler görülebiliyor.

Görmesi az olan nistagmuslarda tedavide botokstan da yararlanılabiliyo. Ancak botoks tedavisi geçici olup titreme tekrar edebiliyor. Botoks uygulamalarını yaklaşık 6 ayda bir yeniden yapmak gerekiyor.

Nistagmus hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Nistagmus hastalığı için Göz Hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları