Oksipital Nevralji (Başın Arkasında Ağrı) Belirtileri ve Tedavisi
Oksipital Nevralji (Başın Arkasında Ağrı) Nedir? Oksipital Nevralji Belirtileri ve Nedenleri Neler? Oksipital Nevralji Tedavisinde Hangi Yöntemlere Başvurulur?

Oksipital Nevralji (Başın Arkasında Ağrı) Nedir?

Oksipital Nevralji, başın arka kısmında yer alan, boyun sinirlerinin 2. ve 3. dalından çıkan oksipital sinirlerin olduğu bölümün ağrımasıdır. Oksipital sinirler, ense köküne kadar hissedilir. Oksipital Nevralji, başın arkasında ense kökünden başlayarak yukarı doğru çıkan ani, elektrik çarpması şeklinde şiddetli ağrıdır. Oksipital Nevraljide, kafa travması, artrit, boyunda sinir sıkışması, aşırı stres, gerginlik gibi faktörler etkileyici olabilir.


Oksipital Nevralji Belirtileri

Bu tür hastalıkta ağrı, başın arka tarafında ense kökünden başlayarak, boynun yanı ve başın yukarısına doğru hissedilebilir. Ağrı genellikle aniden elektrik çarpması, bıçak saplanması gibi bir şiddette gelir.


Oksipital Nevralji Teşhisi ve Tedavisi

Oksipital Nevralji belirtileri bakımından migren gibi baş ağrısı türleriyle karıştırılabileceği için, detaylı bir muayene ile teşhis önemlidir. Oksipital Nevralji tedavisinde medikal, ısı uygulama, fizik tedavi, radyofrekans ısı uygulama, cerrahi dekompresyon, stimulasyon gibi yöntemler uygulanır. Cerrahi dekompresyon yönteminde oksipital sinirler ile bu sinirlere baskı yapan oluşumlar arasındaki bağlantıyı keser.  Oksipital Nevraljide, doktor tarafından sinirlere uygulanan lokal anestezi sonrasında ağrı ortadan kalkıyorsa, sinirler üzerinde baskı varsa tanı konulabilir. İlaçlı tedavilerde hastanın durumuna uygun olan imidazolinler,  baklofen, gabapentin, benzodiyazepinler, dantrolen sodyum kullanılır.


Oksipital Nevralji İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Oksipital Nevralji belirtileri görüldüğünde Nöroloji bölümüne başvurulur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları