Paget hastalığı (osteitis deformans) nedir nedenleri nelerdir? Paget hastalığı teşhisi ve tedavisi
Paget hastalığının nedenleri nelerdir? Paget hastalığı belirtileri nelerdir? Paget hastalığı tanısı nasıl konur? Paget hastalığı nasıl tedavi edilir?

Paget hastalığı çoğunlukla pelvis, kafatası, köprücük kemiği ve ayaktaki uzun kemikleri etkisi altına alıyor..

Paget hastalığı tıptaki adıyla osteitis deformans kemik oluşumunun bozulmasına neden olan bir bozukluk olarak karşımıza çıkıyor. Orta ve ileri yaştaki insanlarda yaygın olarak rastlanıyor. 

Paget hastalığı kemik dokusunda dönüşümlü olarak yıkım ve yapım evreleriyle ilerleme gösteriyor. Bu süreç içinde önce kalsiyum kemik dokusundan ayrılarak kemiğin yumuşamasına neden oluyor. Bu yıkım sürecinden sonra gelen yapım evresinde kemik dokusunda aşın biçimde biriken kalsiyum kemiğin kalınlaşmasına ve biçiminin bozulmasına sebep oluyor. 

Paget hastalığı çoğunlukla pelvis, kafatası, köprücük kemiği ve ayaktaki uzun kemikleri etkiliyor. Çocuklarda juvenil Paget hastalığı olarak da adlandırılan son derece nadir bir formu da bulunuyor. 

Paget hastalığının nedenleri nelerdir?

Paget hastalığının nedenleri tam olarak bilinmiyor. Genetiklik ve kızamık, köpek hastalığı, solunum virüsü, gıdasızlık , raşitizm de bu hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynuyor.

Paget hastalığı belirtileri nelerdir?

- Kemiklerde ağrı

- Bacaklarda eğrilme

- Kemiklerde yanma

- Halsizlik 

- Dende sorunu

- Baş dönmesi

- Ayaklarda karıncalanma

- Kemiklerde bölgesel sıcaklık artışı

- Kaval kemiklerinde ve uyluk kemiklerinde de dışa ya da öne doğru bükülme

-  Tuvalet ihtiyacını kontrol edememe

Paget hastalığı tanısı nasıl konur?

Paget hastalığı teşhisi için doktor, kan ve idrar tahlili yaparak kemikteki paget hastalığı yapan maddenin yoğunluğunu inceliyor. Hastalıklı kemiğin ışın taramasını yapılıyor, röntgen çekiliyor ve hastalığın durumuna göre kemikten örnek alınıyor.

Hastalığın meydana çıkışı genelde röntgen ve kan tahlili yaptıran insanlarda tesadüfen oluyor. Hastalığın yanında görülen hastalıklar genelde ciddi problemler yaratmıyor fakat kalp yetmezliği ve kemik tümörleri çok azda olsa görülmüş vakalara rastlanıyor.

Paget hastalığı nasıl tedavi edilir?

Aşırı derecede şikayeti olmayan hastalara özel bir tedavi uygulanmıyor. Daha ciddi durumlarda hastalara ilaç, D vitamini ve  özellikle kalsiyum  takviyesi yapılıyor. Ağrıları azaltmak için genellikle aspirin gibi ağrı kesiciler veriliyor. İleri durumdaki hastalara ise kalsitonin hormonu öneriliyor. 

Hastalığın seyri ve tedaviye verilen yanıt kandaki alkali fosfataz düzeyiyle bulunuyor.  Bu enzimin değeri normale ulaştığında tedavi tamamlanıyor. İlaçlardan yarar görülezse veya lezyon nedeniyle meydana gelen kırıkların varlığında, eklemlerin kireçlenmesinde, sinirlere baskı olduğunda cerrahi tedavi devreye giriyor. Bu tarz ameliyatlarda fazla kanama olabildiğinden çok mecbur kalınmadığı sürece cerrahi yöntem tercih edilmiyor ya da ameliyattan önce hastalara kanama azaltıcı bazı ilaçlar veriliyor.

Paget hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Paget hastalığı için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gitmek gerekiyor. 

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları