Parkinson belirtileri / bulguları nelerdir? Tedavi Yöntemleri
Parkinson hastalığı nedir, neden olur? Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Parkinson hastalığına hangi bölüm bakar?

Parkinson belirtileri/bulguları nelerdir? Tedavi yöntemleri

Parkinson hastalığı, 'dopamin' adı verilen maddenin beyinde olan eksikliği ile ortaya çıkar. Nöronların işlev azalması ya da kaybıyla görülen bir hastalık olan Parkinson, sinir sisteminin yaşlanma ile bağlantısı olan nörodejeneratif hastalıklardan biridir.Hücrelerle ilgili etkilenme dolayısıyla ağırlıklı olarak hareketleri etkileyen bir hastalık türüdür.

Parkinson hastalarının yarısından azı tedavi görüyor. Bunun sebebi, tanı koymada sorunlardan dolayı gecikmeler olması. Yaşlılarda daha çok görülse de, gençlerde de görülebilen bir hastalıktır. Parkinsonun yaşlı hastalığı gibi bilinmesinden dolayı, genç yaş grubunda beklenmedik bir hastalık olduğu için, gençlerde erken tanı koyma açısından gecikme olabiliyor. Hastalığın görünmesinde ailesel faktörler de etkilidir.


Parkinson Hastalığı Belirtileri;

1. Titreme. Bu yalnızca Parkinson hastalarında görünmez. Ancak parkinson hastalarında her hangi bir hareket yapmazken, dinlenmede bile görülebilir. En kolay tanınan semptomdur.

2. Hareketlerde yavaşlama ve hareketin azalması. Parkinsonun en temel belirtisi titreme olarak bilinse de, bazı hastalarda titreme görülmeyebilir. En temel belirti, hareketlerde yavaşlama ve hareket miktarının azalmasıdır.

3. Kaslarda kasılma miktarının artışı. Hastalığın ileri evrelerinde denge sistemi etkileniyor. Yürümede zorluk gibi sıkıntılar yaşanır.

4. Kol sallamada azalma erken evrede bir belirtidir.


Parkinson tedavisi nasıl yapılır?

Parkinson hastalığı, diyabet, tansiyon hastalığı gibi tümden tedavi edilen bir hastalık değildir. Ancak bulguları iyi bir şekilde tedavi edilebilir. Dejeneratif Nörolojik hastalıklar içerisinde en iyi tedavi edilen hastalıktır. Hasta, yaşam kalitesini ve işlevlerini uzun süre sürdürebilir.

Erken teşhisin tedavide daha iyi sonuçlar verdiği Parkinson hastalığında, ilk adım ilaç tedavisidir. Parkinson hastalığı için egzersiz ve cerrahi gibi diğer yöntemler de uygulanıyor.

Parkinson hastalığında, yalnızca hareket kabiliyeti değil, hastaya psikolojik, sosyal açılardan da olmak üzere bütüncül bir tedavi uygulamak önemlidir. 

Parkinsonda, ilaç tedavisinin zorlandığı durumlarda cerrahi müdahale yapılır. Bulguları düzeltmek amacı ile gerektiği takdirde cerrahi tedavi tercih edilir. İğne ya da bağırsak sistemine jel verilen yöntemler de ileri evredeki parkinson hastaları için yapılan işlemlerdir.

Parkinson hastalığında hareket armonisi sürdürülebilmesi için, egzersiz önemlidir. Hasta yapabilirse dans, spor gibi hobilerle, aktivitelerle sosyal yaşamına bir alışkanlık kazandırabilir. 


Parkinson hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Hastalar henüz tanı koyulmadığı için titreme yoksa ortopediye, fizik tedaviye gidebiliyor ancak Parkinson hastalığı için nöroloji bölümüne gidilmesi gerekir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları