Pemfigus Vulgaris Hastalığı Bulaşıcı Mıdır? Belirtileri ve Tedavisi
Pemfigus Vulgaris hastalığı nedir? Nasıl teşhis edilir? Pemfigus vulgaris hastalarının tedavi sürecinde nelere dikkat etmesi gerekir?

Pemfigus Vulgaris Hastalığı Nedir?

Pemfigus Vulgaris, bağışıklık sistemindeki yanlış uyarı neticesinde, cildin kendisine yabancılaşıp, kendi derisine karşı savunma mekanizması geliştirmesi sonucunda meydana gelen ciddi bir deri hastalığıdır. Bulaşıcı bir hastalık olmayan Pemfigus Vulgaris, hastayla temas edilmesi durumunda herhangi bir risk taşımaz.

Pemfigus Vulgaris hastalığında cilt hücrelerinin birbiriyle olan bağlarında kopma yaşanır. Su dolu kabarcıklar şeklinde görülen hastalık, sıklıkla vücut ve ağızda çıkmaktadır. Hastalık genital, göz, boğaz, burun gibi bölgelerde de görülebilmektedir. Erken tedavi çok önemlidir.

Pemfigus Vulgaris hastalığına yakalanmış kişilerde kemik erimesi, hipertansiyon, diyabet, katarakt gibi hastalıklardan biri varsa tedavi süreci biraz zorludur. Daha önce, mide, barsak ya da beyin ameliyatı geçirmiş kişilerde de aynı durum söz konusudur. Pemfigus hastalığının tedavisi bu hastalıkları, bu hastalıklar da pemfigus tedavisini kötü açıdan etkilemektedir. Bu yüzden tedavi öncesinde başka bir hastalık ya da geçirilen bir ameliyat varsa doktora belirtilmelidir.

Pemfigus Vulgaris Hastalığı Neden Olur?

Bakteri ve virüslere karşı savunma geliştiren bağışıklık sistemi, kendi dokularına yabancı kalarak savaşmaya başlar. Bu süreçte vücutta salgılanan otoantikordan kaynaklı, deri yüzeyindeki hücrelerin arasındaki bağlar kopmaktadır. Sıvı dolu kabarcıklarla birlikte zamanla ciltte yarılmalar yaşanmaktadır. Elektrolit ve sıvı kaybının fazla olması durumunda hastanın durumu daha tehlikeli hale gelebilmektedir. 

Kalıtsal olarak ebeveynlerden çocuklara geçebilen bir hastalık değildir ancak aynı ailede daha önce bu hastalığı yaşamış biri varsa, çok az da olsa ailede başka kişide görülebilmektedir.

Pemfigus Vulgaris Belirtileri Nelerdir?

- Uzun süreli ağız yaraları

- 1 santimden büyük lezyonlar

- Gövdede sulu kabarcıkla birlikte yaralar

- Deri kabarcıkları

- Kabarcıkların iltihaplanması

- Burunda olursa tıkanıklık, akıntı, kanama

- Boğazda olursa iştahsızlık, yutkunma güçlüğü, nefes darlığı

- Gözde olursa yaşarma, kızarıklık, yanma hissi

Pemfigus Vulgaris Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın kesin tanısı için, lokal anestezi yapılarak yaralı bölgeden biyopsi (parça) alınırarak patolojik incelemeye gönderilir. Patoloji sonuçlarına bakılarak hastalık kesin olarak teşhis edilebilmektedir. 

Pemfigus Vulgaris Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın tedavisinde düzenli kontrol ve tedaviye birebir uyumlu olmak önemlidir. Tedavi süreci uzun sürmektedir. Vücudun kendi derisine karşı ürettiği antikorları kontrol altına almak ve durdurmak amacıyla, bağışıklık sistemini baskılayarak antikora karşı kortizon ilaçları kullanılır. Genellikle Prednol ilacı bu hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Hastanın durumuna ve tedavi sürecine göre kortizonun dozajı ve ek ilaçlarla tedavi yürütülmektedir.

Pemfigus Vulgaris İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Hastalığın belirtileri görüldüğünde Dermatoloji (Cildiye) bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları