Perthes Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Çocuk ortopedik hastalığı olan Perthes hastalığın, 2-10 yaş arasında ve en çok erkek çocuklarda görülmektedir. İşte Perthes hastalığının detayları...

Perthes Hastalığı Nedir?

Perthes hastalığı, yürürken topallama, aksama gibi durumlar yaratan çocuk ortopedi hastalığıdır. 2-10 yaş aralığında daha çok görülen Perthes hastalığı, erkek çocuklarda, kız çocuklarına oranla daha sık rastlanılmaktadır. 

Perthes hastalığı, uyluk kemiğinin en üstünde yer alan, femur başı adı verilen top biçimindeki kemik bölgesinde kan akışının durmasıyla ortaya çıkar. Nekroz olarak adlandırılan kemiğin ölümü gerçekleşir. Bu kemik kendini yenileme sürecinde, vücut hareket ve ağırlığını kaldıramaz kırılır. Kırıkla birlikte femur başı zamanla çökmeye başlar. 


Hastalığın Belirtileri

- Aksama

- Diz ağrısı

- Kalça ağrısı

- Topallama

- Tek bacağa ağırlık verme


Perthes Hastalığı Neden Olur?

Hastalığın nedenine ilişkin bir çok görüş bulunmaktadır. C ve S protein eksikliğinden kaynaklı damarlarda kanın pıhtılaşması sonucunda kan akımının olmaması, femur başı yani uyluk kemiğinin en üst kısmındaki toplardamarlardaki bozuk kan akımından dolayı kemik içindeki basıncın kemik ölümüne neden olması gibi görüşler bulunur. En kabul gören teori ise, femur başına kan akışını sağlayan damarların arasındaki farklılıktan kaynaklandığını belirtir.  


Perthes Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Önce hasta öyküsü dinlenir ve hasta muaeyene edildikten sonra radyografi istenir. Radyografi, tanı koymaya yeterlidir. Ancak erken teşhis döneminde ise, doktor MR isteyebilir.


Perthes Hastalığı Tedavi Yolları

Hastalık sürecinde yaşanılan kemik ölümünden dolayı, kemiğin yenilenme sürecinde destek sağlanır. Antiemflamatuvar ilaçlarla birlikte, alçı ya da ortez denilen yardımcı aletlerle tedavi uygulanır. Yaklaşık üç yıl sürebilen tedavi sürecinde hastalığın durumuna göre ameliyat gerekebilir. Ameliyatla femur başı denilen top biçimindeki kemik, kalça kemiğinde asetabulum denilen oluk şeklindeki kısma yerleşerek içine girmesi amaçlanır.


Perthes Hastalığında Hangi Bölüme Gidilir?

Perthes hastalığında Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları