Prostat Kanseri Belirtileri Nedir? Prostat Kanseri Evreleri ve Tedavisi
Prostat kanserinde erken teşhis için belirtiler var mıdır? Prostat kanseri evreleri nelerdir? Prostat kanseri neden olur?

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri, prostat bezi hücrelerinin normalin dışında büyümesinden kaynaklı meydana gelir. Bu kontrolsüz büyüme prostata yayılım gösterdikten sonra, prostat çevresini saran kapsüle sıçrar. Kanser ilerledikçe prostat kapsülünü de aşarak, başka bölgelere yayılır. 

Erkek üreme sistemine dahil bir salgı bezi olan prostatın görevi, vücutta idrar boşaltımı ve sperm boşaltımında sıvı salgılamasını oluşturmaktır.

Türkiye'de her 10 erkekten birinde görülmektedir. Eğer ailede daha önce prostat kanseri olan varsa, genetik yatkınlıktan dolayı risk diğerlerine göre daha fazladır. Prostat kanserinin sebebi henüz tam olarak saptanamamıştır. Prostat kanserinin yavaş ilerleyen bir hastalık olması ve belirtiler görülmeye başlandığında aslında hastalığın ilerlemiş olması sebebiyle sinsi bir kanser türüdür.  


Prostat Kanseri Belirtileri

Prostat kanserinin belirtileri görüldüğünde, hastalığın belli bir aşamaya gelmiş olduğu anlaşılır. Her prostat bezi büyümesi kanser değildir. İyi huylu hücreler olduğunda kanser riski olmaz. Kanser vücudun başka bölgelerinde yayıldığında, o bölgelerde de ağrı gibi belirtiler verebilir. Prostat kanseri riskine karşı, bu belirtilerden önce 40-50 yaş arasındaki erkekler her yıl, PSA Testi (Prostat Spesifik Antijen) yaptırmalıdır.

- Sertleşme sorunu

- İdrar veya menide kan

- Kasıklarda rahatsızlık

- Boşalırken ağrı hissi

- İdrar ihtiyacını kesik kesik yapmak

- Gece uykudan idrar için uyanmak 

- İdrar yaparken zorlanma, ağrı, yanma


Prostat Kanseri Evreleri

Prostat bezinde büyüyen kanserli hücrelerin, kapsüle ilerleyip ilerlemediği, kapsül dışında yayılım gösterip göstermediği gibi durumlara göre sınıflandırılır. Prostat kanserinde 

Evre 1; Kanserli hücrelerin prostat içerisinde sınırlı kaldığı başlangıç evresidir. 

Evre 2; Hala prostat içerisinde sınırlı olan kanser hücrelerinin agresifleştiği evredir.

Evre 3; Prostat dışına sıçrayarak, sperm keselerine doğru ulaştığı evredir.

Evre 4; Kanserin prostattan, rektum, mesaneye, yakındaki dokulara, kemiklere ulaştığı evredir.


Prostat Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Bütün kanserler gibi prostat kanserinde de erken teşhis önemlidir. Erken teşhis edilen prostat kanserlerinde, uygun tedavi ile hastanın hayatta kalma oranı daha yüksektir. Prostat kanseri belirtilerini beklemeden, 40-50 yaş grubundaki erkeklerin, rutin olarak her yıl doktor muayenesi ile birlikte PSA testi yaptırarak kandaki protein oranını kontrol ettirmelidir.

Prostat kanseri teşhisi için, doktor tarafından elle muayene, PSA Testi, makattan ultrason, insülin benzeri büyüme olup olmadığını anlamak için IGF testi yapılır.


Prostat Kanseri Tedavi Yöntemleri

Prostat kanserinin evresine, hastanın durumuna, yaşına, tercihine bağlı olarak laparoskopik cerrahi, ışın tedavisi, kemoterapi, hormon tedavisi gibi yöntemler uygulanır.


Prostat Kanseri İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Prostat şikayetlerinde Üroloji bölümüne gidilmesi gerekir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları