Reinke ödemi nedir belirtileri nelerdir? Reinke ödemi teşhisi ve tedavisi
Reinke ödemi belirtileri nelerdir? Reinke ödemi neden olur? Reinke ödemi teşhisi nasıl konur? Reinke ödemi nasıl geçer? Reinke ödemi nasıl tedavi edilir?

Reinke ödeminden kurtulmak için sigarayı bırakmak gerekiyor..

Polipoid kordit olarak da adlandırılan Reinke ödemi,  ses telleri yüzey epitelinin hemen altında koyu, jöle benzeri sıvı birikimi ile karakterize bir ses teli hastalığı olarak ifade ediliyor. 

Daha çok 40 yaş üstü kadınlarda görülen reinke ödeminde kadınlar telefonda konuşurken sesleri erkek sesi gibi algılanıyor. Ödem tek taraflı yada çift taraflı görülebiliyor. 

Reinke ödemi başlı başına bir prekanseröz lezyon olmuyor ancakses tellerinin sigaranın zarar verici bir seviyesine maruz kaldığını gösteriyor.  Ağzın, burnun ve boğazın tüm yüzeyi Reinke ödemi olan kişilerde hiçbir kanser veya prekanseröz lezyonun olmadığından emin olmak için dikkatle incelemek gerekiyor.

Reinke ödemi belirtileri nelerdir?

- Karakteristik, çatallı, taraklı bir ses

- Nefes almada güçlük

- Ses çıkarmak için güç harcanması

- Konuşma ve şarkı söyleme sırasında ortaya çıkan düzensiz, dengesiz ses

- Ses tellerinin esnekliğinin azalması

- Titreşimin zorlaşması

- Sık boğaz temizleme ihtiyacı

Reinke ödemi neden olur? Reinke ödemi nedenleri

- Sigara ve alkol kullanmak

- Sigara dumanının olduğu ortamlarda bulunmak

- Alerjiler

- Reflü hastalığı

- Sesin yanlış kullanımı 

- Hipertiroid

- Tekrarlayan ya da kronik üst solunum yolu enfeksiyonları 

Reinke ödemi teşhisi nasıl konur?

Ses değişikliği yaşayan kişilerin kulak burun boğaz uzmanına gitmesi gerekiyor. Reinke ödemi teşhisi, hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve muayenesinin yapılmasının ardından poliklinik ortamında rahatça yapılabilen ses tellerinin endoskopik görüntülemesi ( videolaringoskopi) ile konuyor.

Hastanında ekrandan kendi gözleri ile görebileceği ve kayıt altına alınabilecek endoskopik görüntüsünde ödem sebebiyle ses telleri, olduğundan daha kalın görülüyor.

Reinke ödemi nasıl geçer? Reinke ödemi nasıl tedavi edilir?

Reinke ödemi tedavisinde ilk yapılması gereken altta yatan nedenleri ortadan kaldırmak oluyor. Örneğin sigaranın bırakılması yada kullanımının ciddi oranda azaltılması, reflünün azaltılması, sesin aşırı ve yanlış kullanılmasının önlenmesi gibi.

Önlemlere rağmen Reinke ödemi geçmezse cerrahi tedavi ve ses terapisinin yapılması da  gerekiyor. Reinke boşluğunda birikmiş olan jelatinöz maddenin çıkarıldığı ameliyat uygulanıyor. Ameliyat sonrasında ses istirahat süresinin tamamlanmasından sonra bazen nefesli, normale göre daha zayıf veya daha tiz bir ses ile karşılaşılabiliniyor. Endişe edecek bir durum olmayıp bu şikayetler zamanla azalıuor ve ses telleri tamamen iyileştikten sonra da çoğunlukla kayboluyor.

Reinke ödemi için hangi bölüme gidilir?

Reinke ödemi için Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları