Rota virüsü nedir nasıl bulaşır?
Rota virüsünün belirtileri nelerdir? Rota virüsünden nasıl korunurum? Rota virüsü aşısı nasıl yapılır?

Rota virüsünden korunmanın en önemli yöntemi aşı..

Çocuklarda oldukça sık görülen rota virüsü genellikle kış mevsiminde gelişiyor ve akut ishalin başlıca sorumlusu olarak ortaya çıkıyor.3-5 yaşlarındaki çocukların yüzde 95’i bu virüsle karşı karşıya kalıyor.

Rota virüsü enfeksiyonu yüzünden dünya genelinde yaklaşık 25 milyon çocuk  hastaneye götürülüyor. Yılda yine dünya genelinde ortalama 1,5-2.5 milyon çocuk ishalden hayatını kaybediyor ve bunun 4’te 1’i rota virüsünden oluyor.

Rota virüsünün belirtileri nelerdir?

-Kusma ve bol sıvılı ishal,

-Hafif ateş,

-İştahsızlık,

-Karın ağrısı,

-Burun akıntısı ve öksürük

Rota virüsü nasıl bulaşır?

Rota virüsü en çok hasta kişiyle direkt veya indirekt temas ile bulaşıyor. Virüs hasta çocuğun kullandığı tuvaletlerden, oyuncaklardan veya dokunduğu yerlerden de geçebiliyor. 

Bunun yanı sıra virüs solunum yoluyla da bulaştığı görülüyor. Bu nedenle rota virüsü kreşe giden çocuklarda önemli bir enfeksiyon sebebi oluşturuyor. 

Rota virüsünden korunma yöntemleri

Genel hijyen önlemleri (el temizliği, suların kaynatılması) rota virüsünde bulaşmayı azaltıyor. El yıkama, enfekte vakaların izolasyonu, hastanelerde hastane kaynaklı ishali önlemede yardımcı oluyor.  

Rota virüsü tedavisi 

Rota virüsü tedavisinde amaç kaybedilen sıvı ve vücut tuzlarını yerine koymak oluyor. İshali durdurucu bir tedavi yapılmıyor. Ağızdan alabilen çocuklarda bol su içirilip patates, pirinç, yoğurt, muz gibi ishale uygun diyet, anne sütü, uygun ishal formülleri öneriliyor. Su ve tuz kaybını yerine koyan ağızdan alınan uygun ishal solüsyonları doktor tarafından veriliyor. Su kaybı bulguları şiddetli olan çocuklarda serum tedavisine başvuruluyor.

Rota virüsü aşısı nedir? Rota virüsü aşısı nasıl yapılır? Bebeklerde rota virüsü aşısı ne zaman yapılır?

Rota virüsünden korunmanın tek yolu ise aşı oluyor. Aşılar rota virüsü enfeksiyonundan çocukları tam olarak koruyor. 

6 aydan küçük bebeklere en az 4, en fazla 8 hafta ara ile 2 dozda uygulanabiliyor. 6 aylık olmadan aşılamanın bitirilmiş olması gerekiyor. (Yani bebek 5 aylıkken ilk doz yapılması durumunda 6 aylıkken 2.doz yapılamıyor; dolayısıyla o zaman ilk doz da yapılmamalı).

İdeal aşılamaya 2. ay ile 3. ayda başlanıyor.  Uygulama ise ağız yolu yapılıyor; enjeksiyon şeklinde olmuyor. Aşıdan sonra hemen beslenme mümkündür; diğer aşılarla birlikte yapılabiliyor. Aşıyı bebek kusarsa tekrarlanmasına gerek görülmüyor, içeride kalan 1-2 damla bile koruyuculuğu sağlamaya yeterli oluyor. Aşının ağır yan etkisi bulunmuyor. 

Rota virüsü için hangi bölüme gidilir?

Rota virüsü için enfeksiyon hastalıkları bölümüne , bebekler için çocuk sağlığı ve hastalıkları bölüme gitmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları