Şaşılık belirtileri nelerdir? Şaşılık teşhisi ve tedavisi
Şaşılığın nedenleri nelerdir? Şaşılık nasıl tespit edilir? Şaşılık nasıl tedavi edilir?

Yüksek ateşli hastalıklar şaşılığa sebep oluyor..

Gözler hareket sırasında paralel etmediğinde şaşılık görülüyor.Şaşılık ile gözlerdeki düz bakış pozisyonunu kaybediliyor.

Toplumda görülme sıklığı yüzde 4 olan şaşılık tek gözde veya ikiz gözde, doğuştan yada sonradan ortaya çıkabiliyor. Şaşılık göz kayması olarakta biliniyor.

İçe şaşılık (ezotropya), dışa şaşılık (ekzotropya), yukarıya şaşılık(hipertropya) ve aşağıya şaşılık (hipotropya) olmak üzere 4 çeşit şaşılık türü bulunuyor. Bir de gözlerden biri kapatılınca ortaya çıkan gizli şaşılık yer alıyor.

Şaşılık belirtileri nelerdir?

- Gözdeki paralelliğin gitmesi

- Baş ağrıları

- Gözde sulanma

- Işıklı bir ortamda bir gözü kısma

- Yürüdükten sonra oluşan dengesizlik

- Başın veya yüzün bir yana dönük olması

Şaşılığın nedenleri nelerdir?

- Genetik yapı (aileden birinde şaşılık olması)

- Hamileyken geçirilen rahatsızlıklar

- Erken doğum

- Uzun ateşli bir hastalık geçirmek

- Düşme ve travma

- Hipertansiyon

- Şeker hastalığı

- Menenjit

- Beyin kanaması

- Göz numarasının yüksek olması

- Hidrosefali (Beyinde su toplanması)

Şaşılık nasıl tespit edilir?

Göz muayene yöntemleri ile şaşılık teşhisi konulabiliyor. Kaymalar, poliklinik şartlarında kolayca tanınabilyoir. Burada, kaymaya bağlı tembelliğin olup olmadığı, kaymanın gözlüklerle düzeltilip düzeltilemediği önemli oluyor ve tedaviye buna göre başlanıyor.

Şaşılık erken teşhis edilmezse göz tembelliğe alışıyor ve tedavilerle istenilen sonuç elde edilemeyebiliyor. Her çocuğun 6. ayda, 1-3-3.5 yaşlarında ve 6. yaşta rutin göz muayenesi olması gerekiyor. Çocukluk döneminde görme duyusunun gelişimi 7-10 yaş arasında tamamlandığı için bu yaşlarda da muayene önem taşıyor.

Şaşılık nasıl tedavi edilir?

Şaşılıkta nasıl bir tedavi yöntemine başvurulacağına şaşılığın derecesine ve tipine bakılarak karar veriliyor. Bazı şaşılık tiplerinde gözlük verilerek çözüm sağlayabiliyor.

Gözlükle düzelmez olmazsa cerrahi müdahale gerekebiliyor.  Şaşılık ameliyatları çoğunlukla genel anesteziyle yapılıyor. Ameliyatların temel amacı göz küresine yapışık kasların kuvvetinin azaltılması ya da arttırılması veya yerlerinin değiştirilmesi oluyor.Cerrahi tedavi gözlük veya kapamanın alternatifi olmuyor cerrahi işlem sonrası da gözlük ve kapama tedavisi devam edebiliyor.

Şaşılıkta erken teşhis ve tedavi ile göz tembelliği engelenebiliyor ve 3 boyutlu görme sağlanabiliyor. Bu sebeple şaşılık şüphesi olan her çocuğun belirli bir yaşa gelmesi beklenmeden şaşılık uzmanı göz doktoruna götürülmesi gerekiyor.

Şaşılık için hangi bölüme gidilmeli?

Şaşılık için Göz doktoruna muayene olmak gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları