Serotonin sendromunun belirtileri nelerdir?  Serotonin sendromu teşhisi ve tedavisi
Serotonin sendromunun belirtileri nelerdir? Serotonin sendromunun nedenleri nelerdir? Serotonin sendromu nasıl teşhis edilir? Serotonin sendromunun tedavisi nasıl olur?

Serotonin hormonu direkt olarak beyine etki ettiği için belirtiler görülmeye başladığında mutlaka doktora gitmek gerekiyor..

Serotinin, beyin ve vücuttaki bütün sinir hücreleri arasında veri alışverişini yapan bir kimyasal olarak ifade ediliyor. Vücuda kaldırabileceğinden fazla serotonin alınmasıyla gerçekleşen ve ölümcül tehlikeye dahi neden olabilen atağa da serotonin sendromu deniyor. 

Doktorun verdiği ilaç dozlarının aşımıyla vücutta yüksek oranda serotonin depolanması ile meydana geliyo. Vücutta serotonini düzenlemek adına alınan ilaçlar ve diğer ilaçlar birlikte kullanıldıklarında, serotonin düzeyleri karıştırılabiliyor. 

Serotonin hormonu direkt olarak beyine etki ettiği için fazlalığında belirtiler bünyeye göre değişse de çoğunlukla kısa görülmeye başlıyor ve kesinlikle müdahale edilmesi gerekiyor. 

Serotonin sendromunun belirtileri nelerdir?

- Tedirgin ve gergin ruh hali

- Mide bulantısı

- Tansiyon düşüklüğü yada yükselme

- Göz bebeklerinde büyüme

- Şiddetli şekilde terleme atakları

- Aşırı baş ağrıları

- Kalp atışlarında hızlanma

- Titreme

- Halüsinasyonlar

- İshal

- Bilinç bulanıklığı

- Kaslarda seyirmeler

- Nöbetler

Serotonin sendromunun nedenleri nelerdir? Serotonin sendromu neden olur?

Serotonin sendromu, ilaç kullanımı yada iki farklı ilacın aynı zaman içinde kullanılması durumunda ortaya çıkıyor. Serotonin seviyesini yükselten ilaçlar arasında antidepresanlar, kaygı , depresyon, uyku bozuklukları  tedavisinde kullanılan ilaçlar, migren tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, bazı ağrı kesiciler ve mide bulantısı ilaçları bulunuyor.

Serotonin sendromu nasıl teşhis edilir?

Serotonin sendromu teşhisi için özel bir test bulunmuyor. Diğer hastalıkların ekarte edilmesi yoluyla teşhise varılıyor. İlaç kullanım öyküsünün olması ve yapılacak kan tahlilleri bu noktada teşhisin konulması için önem taşıyor. 

Ayrıca bazı durumlarda röntgen, mr ve bt gibi ileri görüntüleme yöntemlerinin kullanılması da gerekebiliyor. YaAni teşhiste tam kan sayımı, kan kültürü, tiroid fonksiyon testleri, böbrek fonksyon testleri, karaciğer fonksiyon testleri, ilaç düzeyleri kullanılıyor. Ayrıca Nöroleptik Malign Sendrom ile ilişkis dikkat edilmesi gereken hususlar arasında bulunuyor. Her ikisi de psikotrop ilaçlarla ilgili ciddi advers reaksiyonlar olarak biliniyor. 

Serotonin sendromunun tedavisi nasıl olur?

Serotonin sendromu tedavisi kişinin durumuna göre değişiyor. Tedavinin öncelikli amacı kişilerde görülen semptomların giderilmesi oluyor. Hafif hastalarda ilaç kesimi yeterli olurken şiddetli formlarında hastanede istirahat ve gözlem gerekebiliyor. 

Rijidite ve nöbetlerin tedavisinde kas gevşeticiler oldukça etkili ilaçlar oluyor. Serotonin seviyelerini kontrol altına alınamıyorsa üretimi bloke edici ajanları kullanılıyor. Ek olarak etkilenebilme ihtimalinden dolayı hastanın kalp atış hızı ve solunum mutlaka kontrol altında olması gerekiyor. 

Serotonin sendromu için hangi doktora gidilir?

Serotonin sendromu için Nöroloji bölümüne gidilmesi gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları