Vajinit (Rahim İltihabı) Çeşitleri ve Belirtileri
Vajinit (Rahim İltihabı) nedir? Vajinit çeşitleri ve belirtileri neler? Vajinitten korunmak için neler yapılmalı?

Vajinit (Rahim İltihabı) nedir?

Vajinit (Rahim İltihabı), kadın vajinasının iltihaplanma durumudur. Kadınlarda her dönemde görülen bu hastalık, özellikle üreme dönemindeki kadınlarda daha sık rastlanır. Vajinitin en sık görülen sebebi bakterilerdir. Vajinanın kendi doğal florasının bozulması ile bakteri miktarındaki değişiklik ortaya çıkar. Vajinit tedavi edilmediğinde kısırlığa kadar yol açabilir.


Vajinitten Korunmanın Yolları

Vajinal enfeksiyonların sebepleri arasında, sık iç çamaşırı değiştirmemek, tuvalet temizliği, sık günlük ped kullanımı, kokulu tamponlar, yanlış taharet alışkanlığı gibi faktörler yer alır. Duş sırasında vajinanın içi yıkanmaz. Vajinanın kendi doğal florası kendisini temizler. Vajinit tedavisinde hap şeklinde ilaç kullanımı ya da vajinaya ilaç yerleştirilerek tedavi uygulanır. 

 

Vajinit Belirtileri

Vajinada kızarıklık ve şişlik görülür. İdrar ve cinsel ilişki sırasında yanma hissedilir. Normalde beyaz ve kokusuz olan akıntıda koku, değişiklik ve artma görülebilir.


VAJİNİT ÇEŞİTLERİ

Bakteri Kökenli Vajinit; Vajinitin en sık görülen türü olan bu hastalık, vajinadanın doğal florasındaki bakteri miktarının değişiminden dolayı ortaya çıkar. Yoğun kıvamdaki akıntı ve kızarlıklık belirtileri arasındadır.

Mantar Kökenli Vajinit; Akıntı kokusuz ve kesik süt gibidir. İdrar sırasında yanma hissi ve kaşıntıyı beraberinde getirir. Vajina bölgesini temiz ve kuru tutmak, idrarını uzun süre tutmamak, uzun süreli tampon kullanmamak gerekir.

Parazit Kökenli Vajinit; Cinsel ilişki yoluyla geçen bir vajinit türüdür. Eşler birlikte tedavi edilmelidir. Bu vajinit tipinde akıntı ince, sarımsı bir renkte köpüklü şekilde gelir.


Vajinit İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Vajinit hastalığı için Kadın Doğum Hastalıkları-Jinekoloji bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları