Varikosel Hastalığı Kısırlık Yapar Mı? Varikoselin Belirtileri
Varikosel hastalığı, erkeklerde görülen kısırlığın en çok görülen nedeni olmaktadır. Varikosel hastalığı klinik muayene esnasında teşhis edilebilecek bir hastalıktır...

Varikosel Nedir?

Varikosel hastalığı, testis toplardamarlarında oluşan bir çeşit kitleden meydana gelir. Testislerde kirli kan birikmesiyle, kan akışı bozularak, testosteron ve sprem üretimi zarara uğrar. Erkeklerde en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. 


Varikosel Kısırlık Yapar Mı?

Testosteron hormonu ve sperm üretiminde görevli olan varikoselin işlevlerinde bozukluk, erkeklerde ortaya çıkan kısırlığın en fazla görülen nedenlerinden biridir. Ancak varikosel hastalığı düzeltilebilir bir hastalıktır. 


Varikosel Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Nedeni henüz tam olarak belirnemeyen varikosel hastalığında, en çok anatomik bozukluktan kaynaklandığı görülmektedir. Özellikle varikoselin sol kısmında daha çok rastlanmaktadır. Testisin sol tarafının, sağ kısmına göre daha aşağıda ya da daha uzun olması, testis damarında boşalma biçininde sol tarafın farklı olması gibi organın yerleşim durumu nedenler arasındadır.


Varikosel Risk Grupları

- Obez kişiler

- Ağır spor yapanlar

- Çok ayakta kalanlar

- Sürekli kabız olanlar

- Kronik astımlılar


Varikosel Belirtileri

- Testisin kabarık olması

- Testiste şişlik

- Testis ağrısı

- İleri evrede testis üzerinde damarların görünmesi

Varikosel hastalığında, testiste hissedilen ağrı orta şiddette dolgunluk şeklinde ortaya çıkar. Bu ağrı bazı durumlarda testis bölgesinden bacaklara doğru kayabilir. Böbrek taşı, testis enfeksiyonu, fıtık gibi rahatsızlar da  bu belirtiler olabileceğinden, varikosel ile karıştırılmamalıdır.


Varikosel Evreleri

1. Evre; Elle yapılan klinik muayene, hastada bir belirti yokken, ıkınma durumunda elle tespit edilebilir.

2. Evre; Hasta ayaktayken, hekim tarafından gözle fark edilebilir, ıkınma esnasında ise çok belirgindir.

3. Evre; Hasta ıkınmıyorken dahi ayaktayken belli olmaktadır.


Varikosel Nasıl Teşhis Edilir?

Klinik muayenede anlaşılabilen varikosel hastalığında, testis boyutunun ölçümü için orkidometri veya ultrasonografi istenir. Sperm durumunu incelemek için sprem tahlili yaptırılabilir.


Varikosel Tedavisi

Varikosel tedavisinde radyolojik ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır. Radyolojik tedavi yönteminde damar içerisinde tıkayıcı etkili madde enjekte edilir. Ancak zamanla madde etkisinin azalması, yan etkileri, başka yerlere karışması gibi durumlardan ötürü, bu yöntem önerilmemektedir. Mikrocerrahi ve cerrahi tedavilerin yapıldığı varikoselde, kasık bölgesinden girilerek yapılan ameliyatlar da uygulanmaktadır. Varikosel ameliyatı sonrasında hastalığın tekrarlama oranı çok düşüktür.


Varikosel İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Varikosel hastalığı için Üroloji bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları