Varisin belirtileri ve tedavisi!
Varis nasıl teşhis edilir? Varisten korunma yöntemleri nelerdir? Varis tedavi edilmezse ne olur?

Varis için önlem alınmazsa vücutta ciddi hasarlar oluşabiliyor..

Varis, genel tanımıyla damarlarda meydana gelen şişmeler ve kan toplaması olarak ifade ediliyor. Normal bir damarda kan kalbe doğru hareketini sürdürüyor.

Varisli damarlarda ise damar kapakçıkları düzgün çalışmadığı için kan damar içinde birikmeye başlıyor. Bu birikim sonucunda da damar şişiyor ve cilt yüzeyinden görünür hale geliyor. 

Varis, genellikle bacaklarda ortaya çıkıyor ancak vücudun diğer bölgelerinde de oluşabiliyor. pek çok sınıflandırma bulunsa da varisler genellikle 3 tip olarak gruplandırılıyor;

1. Büyük varisler: Deriden bariz çıkıntı yapan, çapları 4-15mm arasında değişen varisler oluyor.

2. Orta boy varisler: Deriden hafif çıkıntı yapan, yeşil renkli, çapları 2-4 mm arasında değişen varisler olarak ifade ediliyor.

3. Kılcal varisler: Deriden çıkıntı yapmayan, çapları 1-2mm den küçük olan kırmızı-mor renkli varisler olarak tanımlanıyor.

Varis belirtileri nelerdir?

-Damarlarda mavi ya da mor renk oluşumu

-Bacaklarda özellikle akşamları ve efor sonrasında ağrı, yorgunluk ve ağırlık hissİ

-Bacakta kılcal damarlar oluşması

-Ayak bileğinde şişlik

-Staz egzama veya venöz egzama da denen ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk

-Damarların birinde ya da birçoğunda kaşıntı yaşanması.

-Kimi zaman yaşanan huzursuz bacak sendromu.

Varis nasıl teşhis edilir?

Varis tanısı genellikle muayene ile konuluyor. Ancak tedavi yöntemini belirlemek amacıyla Doppler inceleme yapılıyor. Doppler bir çeşit ultrason ve herkese rahatça uygulanabilen, yan etkisiz, ağrısız, ilaçsız bir inceleme yöntemi olarak biliniyor. Bu incelemeyle damarların çapları, içinden geçen kanın hareketleri, damar içindeki kapakçıkların fonksiyonları ve derin damar hakkında bilgilere ulaşılıyor.

Varisten korunma yöntemleri 

-Uzun süre ayakta kalmaktan kaçınma, 

-Hamilelikte düzenli koruyucu varis çorabı giyilmesi, 

-Düzenli yürüyüş yapma, 

-Yüzme, bisiklete binme, bol hareket etme

-Akşamları yarım saat bacakları yukarı kaldırarak yatma, 

-sıcaktan kaçınma, 

-Bacakları soğuk suyla yıkama, 

-Hormon ilaçlarından kaçınma,

-Kilo almama gibi önlemler yarar sağlayabiliyor.

Varis tedavisi nasıl yapılır?

Henüz ileri evrelere ulaşmamış varisler için önleyici ve tedavi edici bazı yöntemler uygulanabiliyor. Ancak genetik yatkınlık olanlar ve devam eden hareketsiz bir hayat tarzında varis oluşumunun tekrarlaması kaçınılmaz oluyor. Varis tedavisinde son zamanlarda en çok uygulanan yöntem lazer uygulaması olduğu söyleniyor. Damar genişlemelerinin verdiği rahatsız edici görüntüyü büyük ölçüde gideriyor.

Varis tedavi edilmezse ne olur?

Varisi engellemek adına bir önlem alınmazsa varisin ilerleyen evrelerinde görüldüğü gibi önü alınamaz yaralar, ödemler ve toplardamar tıkanması sonucu pıhtı atmasıyla vücutta ciddi hasarlar oluşabiliyor.

İleri evre varislerde ve öncesinde de önlem amacıyla bir Kalp ve Damar Cerrahına görünmek gerekiyor. Tedavi olmayan varislerin; ilerlemiş evre varislerde en çok görülen hastalıklardan biri olan kronik venöz yetmezlik hastalığına (KVY) yakalanma riski çok yüksek oluyor.  

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları