Zatürre (Pnömoni) Belirtileri ve Tedavisi
Zatürre (Pnömoni) Belirtileri ve Tedavisi Neler? Zatürre bulaşıcı mıdır? Zatürre ne zaman tehlikeli olur? Zatürrede risk grupları kimler?

Zatürre (Pnömoni) Belirtileri ve Tedavisi

Zatürre (Pnömoni) Nedir?

Zatürre (Pnömoni), özellikle bakteriler olmak üzere birçok mikroorganizma sebebiyle akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Zatürre, bulaşıcı bir hastalık türüdür. Zatürre, savunma mekanizması zayıflamış hastaların ağız, boğaz ve sindirim bölgesindeki mikropların akciğere sıçraması sonucu ortaya çıkar.


Zatürre (Pnömoni) Belirtileri

Zatürreye erken müdahale yapıldığında, ilaç tedavisi ile sonuç alınabiliyor. Ancak gecikten tedavilerde, hastalık ağırlaştıkça büyük riskler taşımaktadır. Bu sebeple, şikayetler başladığı anda doktora başvurulmalıdır. Yapılan testler ve muayenelerle teşhis konularak, tedaviye hemen başlanabilir.


- İştahsızlık

- Titreme, üşüme

- Nefes alırken hırıltı çıkması

- Koyu renkli balgam

- Ateş

- Öksürük

- Baş dönmesi

- Göğüs Ağrısı

- Kusma ve bulantı

- Halsizlik

- Kas ve eklem ağrıları


Zatürre (Pnömoni) Risk Grupları

- AIDS taşıyıcısı olanlar

- Kronik hastalığı olanlar (Diyabet, siroz, akciğer, kalp hastalığı vb.)

- Bağışıklık sistemi zayıf olanlar

- 65 yaş ve üzeri


Zatürre (Pnömoni) Tedavisi

Zatürre teşhisi konulduğunda ilk evrelerde tedavi süreci ilaçla, evden yapılabiliyor. Hastalığın ilerlediği ağır vakalarda hastaneye yatış yaptırılıyor. Zatürrenin ciddiye alınmadığı, hastalığın ağırlaştığı vakalar ölüm sonucu doğurabilir. 

Zatürre hastalığında en çok görülen mikroorganizma olan Prönomokok'tan korunmak için, kas içerisinde Prönomokok Aşısı yapılmaktadır. Zatürreye karşı koruma sağlamada etkili olan bu aşı 5 yıl sonra tekrarlanır.


Zatürre İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Zatürre için Göğüs Hastalıkları bölümüne gidilebilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları