9 soruda evde yapılan gebelik testi ile ilgili bilinmeyenler!
Hamilelik testi, adet dönemi geciken kadınların kendilerinin eczaneden alarak uyguladıkları basit bir işlem oluyor. Evde kolaylıkla yapılabilen gebelik testi kadınlar arasında en çok tercih edilen gebelik öğrenme yollarından biri olarak biliniyor. İşte 9 soruda evde gebelik testi ile ilgili bilinmeyenler..

1. Evde gebelik ne zaman yapılır?

Düzenli bir adet döngüsü olmasına rağmen adet beklenen günde gerçekleşmemişse, gecikmeden 4 gün sonra gebelik testini uygulanabiliyor.

Bu konuda, gebe olmayı çok isteyen ya da hamile olmaktan tedirgin olan kadınların sabırsızlıkla hamilelik testi aldıkları görülebiliyor. Ancak bazen hamile olunduğu durumda dahi HCG hormonu henüz idrara geçmeden test yapılıyor ve sonuç doğal olarak negatif çıkıyor. O yüzden aceleci olmamak ve adetin en az 3 gün gecikmesini beklemek gerekiyor.

2. Evde gebelik testi nasıl yapılır? 

Öncelikle  kuru ve temiz bir kaba idrar yapılıyor. Gebelik testi düz bir zemine konularak iki damla kadar idrar damlatılıyor. İdrarı damlatmak için gebelik testi içinde aparat yer alıyor. İdrar yalnızca testin ilgili bölümüne yani sonuç okuma kısmına damlatılıyor. İdrar uygulandıktan sonra yaklaşık 2 ile 5 dakika arasında bekleniyor.

Sonuç okuma bölümünde eğer tek çizgi varsa gebelik olmadığına, çift çizgi belirirse gebeliğin olduğunu gösteriyor. Fakat herhangi bir çizgi yoksa test geçersiz sayılarak tekrarlanması gerekiyor.

3. Evde yapılan hamilelik testi ne kadar güvenilir?

Ev testlerinin doğruluğu yüksek oluyor. Ancak yine de içlerinde hamileliği daha erken gösterecek kadar hassas olanları bulunuyorç

Hamilelik durumunda dahi testler negatif sonuç verebiliyor. Bu nedenle bir hafta kadar bekleyip testin tekrarlanması gerekiyor.

4. Gebelik testinde silik çizgi ne anlama gelir?

Gebelik testinin doğru ve pozitif değer vermesi için gebelik hormonu olan beta HCG hormonunun tespit edilecek kadar yükselmesi gerekiyor. Hormon yalnızca gebelik oluştuğunda yükseliyor. Bu sebeple gebelik testinde bir adet net bir tane silik çizgi yada iki adet silik çizgi çıkması hamileliğin oluşmuş olduğunu gösteriyor.

5. "Gebelik testi önce negatif sonra pozitif çıktı?" ne anlama geliyor?

 Gebelik testinin önce negatif sonra pozitif çıkması çok sık rastlanan bir durum oluyor. Sabırsız davranılarak hamileli testi erken yapılırsa yapılan ilk testin zamanından önce yapıldığını gösteriyor. İlk yapılan test zamanında gebelik hormonu daha salgılamaya başlamadığından test sonucu negatif, daha sonra tekrarlanan hamilelik testinde hormon salgılanmaya başladığından test pozitif demek oluyor

6. "Gebelik testi önce pozitif, sonra negatif çıktı?" ne anlama geliyor?

"Gebelik testi önce pozitif, sonra negatif çıktı?" diyenler kimyasal bir gebelik geçirmiş olabiliyor. Kimyasal gebelikte yumurta dölleniyor ve rahme yerleşmeye başlıyor. Ancak bir sebeple yerleşmeyi tamamlayamıyor ve bunun sonucunda ise adet görmeye başlanıyor

Kadınlar ise bu durumun hiç farkına varmadan adetlerinin biraz geciktiğini düşünebiliyor. Çünkü kimyasal gebeliği anlamanın tek yolu, çok erken yapılmış bir gebelik testi ve ardından geç başlayan bir adet kanaması oluyor.

7. "Gebelik testi pozitif çıktı ama adet oldum?" diyenler bu ne anlaam geliyor?

Kimyasal gebelik geçirildiyse ve yumurta rahme tam olarak yerleşemediği için testten sonra adet durumu görülebiliyor. 

8. Gebelik testi sabah mı aksam mı yapılmalı?

Test sonuçlarında en doğru sonucu almak için testi uyanır uyanmaz ve fazla su içilmeden yapılması öneriliyor. Fazla suyun idrarını seyrettiğini unutmamak gerekiyor.

9. "Gebelik testi negatif çıktı ama hala adet olmadım?" diyenler bu ne anlama geliyor?

Yapılan gebelik testi erken dönemde yapılmışsa negatif sonuç veriyor ve adet zaten gecikmiş oluyor. Testin doğru sonuç vermesi için sadece yumurtanın döllenmesi maalesef yetmiyor, beta HCG hormonunu da yeteri kadar yükselmesi gerekiyor. Bu gibi durum ile karşılaşan kadınlar hamilelik testini tekrarlamak için 5-6 gün daha beklemesi öneriliyor.

Diğer yandan gebelik testinin negatif çıkması ama adet görülememe durumunun sebepleri arasında, adet düzensizlikleri başı alıyor. Adetlerin gecikme nedenleri çok fazla olup uzman bir hekim tarafından doğru yapıla muayene ve tetkikler sonucunda doğru bir tedavi yolu izlenebiliyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları