Agorafobi (Açık Alan Korkusu) nedir belirtileri nelerdir? Agorafobi tanısı ve teşhisi
Agorafobi belirtileri nelerdir? Agorafobinin nedenleri nelerdir? Agorafobi nasıl teşhis edilir? Agorafobi nasıl tedavi edilir? Agorafobi nasıl atlatılır?

Agorafobinin biyolojik, genetik ve psikososyal etmenler olarak 3 nedeni bulunuyor..

Halk arasında açık alan korkusu olarak bilinen agorafobi, geniş, açık bir sahada yalnız kalınca hissedilen, kontrol edilemeyen korku olarak ifade ediliyor. Bu fobiye sahip olanlar  kendini güvende hissetmediği ortamlardan uzak duruyor. 

Fobiler arasında ek sık görülen agorafobide nsanlar otobüs, tren, uçak, gemi gibi toplu taşıma araçlarına kalabalık dolayısıyla binmekten çekiniyor. Aynı zamanda bu kişiler alışveriş merkezlerine, sinema ve tiyatroya, marketlere ve spor salonlarına da yanaşmıyor.

Şiddetli agorafobi durumlarında kişiler evden çıkamıyor. Bu insanlar kendilerini endişelendirecek bütün durumlardan kaçınmak için ellerinden geleni yapıyor. 

Agorafobi belirtileri nelerdir?

- Depresyon ve panik bozukluk

- Kalp çarpıntısı

- Terleme

- Baş dönmesi

- Korku

- Mide bulantısı

- Ölme korkusu

- Titreme

- Baygınlık hissi

- Nefes darlığı

- Yutkunmada zorluk

- Aniden ateş basması

- Karında oluşan ağrı

- Endişe

Agorafobinin nedenleri nelerdir?

Agorafobinin biyolojik, genetik ve psikososyal etmenler olarak 3 nedeni yer alıyor. Agorafobi sinir sistemindeki bağlantılarda oluşan aksaklıklardan, ailede bu rahatsızlığı geçirenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Yada çocukluk zamanlarında yaşanan bazı durumlar ileriki yaşantıda agora fobiye sebep olabiliyor.

Agorafobi nasıl teşhis edilir?

Agorafobi sorununu yaşayan bireyler ilk zamanlar kalp hastalığı gibi problemleri olduğunu sanarak doktora gidiyor. Doktor kalpte bir sorun görmüyorsa bir psikoloğa yönlendirme yapabiliyor. Tetkikler sonucunda teşhis konuyor. Ayrıca tıbbi bir sorun olup olmadığına dair karar verebilmesi için bazı fiziksel testler de istenebiliyor. 

Agorafobi nasıl tedavi edilir?

Agorafobi tedavisinde terapi, ilaç kullanımı veya her ikisinin bir kombinasyonu uygulanıyor.  Doğru bir tedavi sonucunda hastaların en az yarısında hiçbir panik belirtisi kalmıyor.

İlaçlı tedavide kullanılan ilaçlar çoğunlukla anksiyete ilaçları ve birtakım antidepresanlar oluyor. Bu ilaçlar muhtemelen 6 ay ile 1 sene arasında kullanılıyor. Eğer kişi kendini iyi hissediyorsa ilaç kullanımı zaman içinde azaltılıyor ve tamamen kesiliyor.

Bilişsel davranışçı tedavi yönteminde ise  tedavinin başlangıcını hastalıkla alakalı bir eğitim dönemi oluşturuyor. Hasta, fobisiyle ilgili bilinçlendiriliyor. Kişinin kendisine kaygı veren durumları araştırıp mantıklı karşılıklarla bunların yerini değiştirmesi hedefleniyor..

Agorafobi nasıl atlatılır?

- Düzenli olarak egzersiz yapmak

- İlaçları düzgün bir şekilde kullanmak

- Sağlıklı bir diyet uygulamak

- Kafein ve alkol tüketimini azaltmak

- Nefes egzersizleri yapmak

- Eve kapanmayıp dışarı çıkmak ve hastalığın üzerine gitmek

- Uzman desteği almak

- Düzenli uyumak

- Fobi bozuklukları gibi benzer semptomlardan muzdarip insanlarla bir araya gelmek ve detsek grubu oluşturmak

Agorafobi için hangi doktora gidilir?

Agorafobi için Psikiyatri bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları