Mavi Bebek Sendromu (Fallot Tetralojisi) nedir? Mavi Bebek Sendromu belirtileri ve tedavisi
Mavi Bebek Sendromunun nedenleri nelerdir? Mavi Bebek Sendromunun belirtileri nelerdir? Mavi Bebek Sendromu (Fallot Tetralojisi) nasıl tedavi edilir?

Bütün hastalıklardaki gibi Mavi Bebek Sendromunda (Fallot Tetralojisi) erken teşhis önem taşıyor. .

Mavi Bebek Sendromu diğer adıyla Fallot Tetralojisi, yenidoğan bebeklerde görülen ve doğuştan olan bir kalp rahatsızlığı olarak karşımıza çıkıyor. Her 10 bin bebekten 3 ila 6’sında rastlanıyor.

Mavi Bebek Sendromunda sağ ve sol karıncıkları ayıran zarda bir açıklık bulunuyor ve akciğerlere giden damarlarda daralma meydana geliyor. Bu sebeplerden dolayı akciğerlere pompalanan kanın bir kısmı sol kalbe geçtiği için küçük kan dolaşımı işlevini tam yapamıyor. Bu nedenle de bebeklerin cildinin pembe olması gerekirken mavi ve mor gibi lekeler görlmeye başlanıyor. 

Mavi Bebek Sendromunun nedenleri nelerdir?

- Doğuştan kalp bozuklukları

- Erken gebelikte kızamıkçık geçirmek

- Fazla su tüketilmesi (aşırı nitrikten dolayı)

-  Havuç, brokoli, lahana ve ıspanak olmak üzere bazı sebzelerin çok tüketilmesi (ilk 6 ay anne sütünden başka bir şey vermemek gerekiyor)

Mavi Bebek Sendromunun belirtileri nelerdir?

- Huzursuzluk

- Emerken çabuk yorulma

- Fazla hareket edildiğinde morarma

- Nefes almada güçlük

- Vücutta morluk ve mavilikler ( özellikle yüz ve ağız kenarları)

- Düşük kilo

- Parmak uçlarında bombeleşme

- Kalp hırıltısı

- Morarma ile birlikte bayılma atakları

Mavi Bebek Sendromu nasıl teşhis edilir?

Bütün hastalıklardaki gibi Mavi Bebek Sendromunda (Fallot Tetralojisi) erken teşhis önem taşıyor. Doğumsal kalp hastalıkların teşhisi günümüzde bebek henüz anne karnındayken detaylı ultrasonografisinin ve ekokardiyografisinin çekilmesi ile anlaşılıyor.

Anne karnında belirlenemeyen bu hastalık bebek doğduktan sonra ekokardiyografisinin çekilmesi ile belli oluyor. Farkedilmeyen durumlarda ise bebeklerde yukarıda saydığımız mavilik, morarmaya bağlık ataklar gibi belirtiler baş gösteriyor. Bu durumda çocuk kalp hastalıkları uzmanına gitmek gerekiyor. 

Mavi Bebek Sendromu (Fallot Tetralojisi) nasıl tedavi edilir? 

Mavi Bebek Sendromu (Fallot Tetralojisi) ataklarını engellemek adına koruyucu ilaçlara başlanıyor ve ilaç yeterli gelmezse ameliyat gerekebiliyor.

Bebekler anjiyo ile bazı damarların açılması veya kapatılması ve ilaç tedavisi gibi seçeneklerle takip ediliyor. Açık kalp ameliyatı sonrası iyileşme döneminin kolay geçmesi için 1 yaşına girmesi bekleniyor. Zamanı geldiğinde yapılan ameliyatla kalpteki sorunlar tümüyle ortadan kalkıyor.

Ağır mavi bebek sendromunda ise bebek anjiyodan sonra hemen açık kalp ameliyatına alınıyor. Bazı hastalarda zaman kaybını önlemek adına anjiyo bile yapılmadan kalpteki sorunun giderilmesi gerekebiliyor. 

Ameliyat olan hastaların hastaneden çıktıktan sonraki geç dönemlerinde ritim bozuklukları, akciğer atardamarı kapağı yetmezliği, akciğer atardamarında kalıntı darlık ve kalıntı VSD açısından izlenmesi gerekiyor. Hastaların belli aralıklarla kalp damar cerrahı ve çocuk kardiyologlarının kontrolüne gitmeleri öneriliyor.

Mavi Bebek Sendromu için hangi doktora gidilir?

Mavi Bebek Sendromu için Çocuk Kardiyoloji bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları