Baş dönmesinin nedenleri nelerdir? İşte teşhisi ve tedavisi!
Baş dönmesi nasıl teşhis edilir? Baş dönmesi nasıl tedavi edilir? Baş dönmesi hangi hastalıkların habercisi?

Baş dönmesinin yüzde 80'ni kulakla ilgili sorunlardan kaynaklanıyor..

Yaygın olarak görülen baş dönmesi günlük yaşamı etkisi altına alıyor. Özellikle orta ve ileri yaş grubunda daha sık görülen baş dönmesinin çeşitli nedenleri bulunuyor. 

1. Kulak kaynaklı nedenler: Baş dönmesinin yüzde 80'ni kulakla ilgili oluyor. İç kulak kristallerinin oynamasından kaynaklanan baş dönmeleri sık görülüyor.Vertigo denilen bu hastalıkta bulantı ve kusma da yer alıyor. 

İç kulaktaki sıvıların dengesizliğinden kaynaklanan meniere hastalığı da baş ağrısı, işitme kaybı, kulakta çınlama yapıyor.

Kulak kaynaklı baş ağrıları arasında iç kulak nezlesi de bulunuyor. Baş ağrısına kusma ve bulantı da eşik ediyor.

2. Beyin tümörleri: Beyinde oluşan iyi ya da kötü huylu tümörler baş dönmesine sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle tümörlerin öncelikle tedavi edilmesi gerekiyor.

3. Stres: Günümüzde her hastalığın nedenleri arasında bulunan stres baş dönmesinde de etkili oluyor. Pek çok kişide hiçbir fiziksel sebep olmadığı halde baş dönmesi görülüyor. Bu durumda mutlaka psikolojik destek alınması gerekiyor.

4. Travmalar ve baş egzersizleri: Kişinin başını sağa sola ya da öne arkaya hareket ettirirken şiddetli baş dönmesi yaşayabiliyor.  

5. Enfeksiyonlar: Grip yada verem gibi enfeksiyonlar da baş dönmesinin nedenleri arasında bulunuyor. Enfeksiyonun belirlenmesi ve tedavinin buna göre yapılması gerekiyor. 

6. Migren: Baş ağrısıyla kendini gösteren migrene baş dönmesi de eşlik edebiliyor. 

7. Dahili hastalıklar: Diabet,kalp krizi, tiroid hastalıkları, kansızlık,hipertansiyon, ishal gibi hatsalıklar baş dönmesi yapabiliyor. 

8. Uzun yol ve araç tutması: Seyahat sırasında kulaktaki sıvıdan kaynaklı baş dönmesi ve kusma görülebiliyor. 

9. İlaçlar: Bazı antibiyotikler ve tansiyon, depresyon için alınan ilaçlar baş dönmesine sebep olabiliyor. 

10. Gebelik

Baş dönmesi nasıl teşhis edilir?

Baş dönmesi için  öncelikle kulak burun boğaz doktoru muayene yapıyor. Daha sonra elde edilen bilgilere göre tetkikler uygulanıyor. Eğer muayene sonucunda kulakla ilgili bir sorun yoksa doktor başka branşlara yönlendiriyor.

Tetkikler arasında en çok odiometri testi uygulanıyor. Ayrıca yine kulakla ilgili normal filmler, bilgisayarlı tomografi veya manyetik resonans (MR) çekilebiliyor. Bu testlere bazı kan tahlilleri de eklenebiliyor. 

Baş dönmesi nasıl tedavi edilir?

Baş dönmesi için gerekli teşhis konuldu ise tedaviye geçiliyor. Kulak kaynaklı ise 1 yıla kadar geçebiliyor ve ilaçlı tedavi uygulanıyor.

Tümör kaynaklı baş dönmeleri tedavisinde ilk olarak tümörün çıkartılması gerekiyor. Meniere hastası olan şahıslar da ise ilaç tedavisi etkili olmazsa ameliyat yapılabiliyor.

Psikolojik kayaklı baş dönmelerinde mutlaka psikolojik destek alınması ve stresin azaltılması gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları