Dermoid kist nedir belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavisi
Dermoid kist belirtileri nelerdir? Dermoid kist neden olur? Dermoid kist tanısı nasıl konur? Dermoid kist nasıl tedavi edilir? Dermoid kist kansere dönüşür mü?

Daha çok üreme çağlarındaki kadınlarda görülen dermoid kist, yumurtalık kistlerin biri oluyor. Vüyüklükleri 2-3 cm'den çok büyük 20-30 cm'ye kadar değişebilir iyi huylu kistler olarak biliniyor.

Bu kistlerin içinde saç, diş, kemik, kıl, sinir dokuları gibi vücuda ait parçalar bulunuyor ve kistler içinde yoğun sarı kıvamda bir sıvı da yer alıyor.

Dermoid kist ve hamilelik esnasında tespit edilmesi söz konusu oluyor. Teratom küçük olması halinde hamilelik sırasında komplikasyonlar oluşturmaması durumunda bir sorun olmuyor. Organlara baskı uygulamayacak olması nedeniyle gebelikte sorun teşkil etmiyor.

Gebelikte teşhisinin konulması durumunda tedavisi doğumdan sonraya bırakılıyor. Gebe bir kadında dermoid kist görülmesi durumunda bu konuda herhangi bir işlem uygulanmıyor.

Dermoid kist belirtileri nelerdir?

- Adette düzensizlik

- Yüksek ateş

- Karın ağrısı

- İştah kaybı

- İdrar yaparken zorluk

- Anormal kanama

- Cinsel ilişki sırasında ağrı

- Karında şişlik hissi 

- Kusma veya mide bulantısı

- Bel ve sırt ağrıları

Dermoid kist neden olur? Dermoid kist nedenleri

Yumurtalıklarda dermoid kisti, her türlü vücut dokusunu oluşturma becerisini koruyan hücrelerden gelişiyor. Yumurtalık dermoid kistleri anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında rol oynayan üç dokudan (endoderm / mesoderm / ektoderm) kaynaklanıyor.

Dermoid kist içinde salgı bezleri bulunduğundan koyu kıvamlı, sarı ya da kahverengi yoğun bir sıvı bulunduruyor. Dermoid kist içinde saç, diş, kemik, kıkırdak, sinir, diş gibi dokular büyüyor. Embriyonik gelişim sırasında bu yapıların yumurtalıkta kalmasıyla da meydana gelebiliyor.

Dermoid kist tanısı nasıl konur?

Dermoid kist ultrason tetkiki sırasında kolaylıkla görülebiliyor. Tetkik sırasında kistten şüphe duyulursa, yapılacak MR, bilgisayarlı tomografi gibi ileri görüntüleme tetkikleri sonucunda kesin tanı konulabiliyor. Ayrıca gerek duyulursa laparoskopi de yapılıyor.

Dermoid kist nasıl tedavi edilir?

Hastalığın evresine ve hastanın yaşına bağlı olarak farklı tedaviler uygulanıyor. Herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa ve dermoid kistin küçük bir boyutu varsa,kistin gözlemlenmesi öneriliyor. Hasta ultrason kullanılarak düzenli olarak muayene ediliyor. Kistin boyutu izleniyor. Genellikle çocuk ve genç kadınlarda bu yöntem daha çok tercih ediliyor.

Genelde tespit edilen dermoid kist için cerrahi kaçınılmaz oluyor. Ameliyat sırasında sağlıklı yumurtalık içindeki kist çıkarılıyor. Eğer hasta doğurganlık çağındaysa, yumurtalıkların korunmasına dikkat ediliyor. Operasyonun menopoza giren kadınlarda yapılması durumunda tüm yumurtalığın kistle alınmasına karar verilebiliyor.

Karında 3 küçük kesikten takılan cerrahi aletlerle bir kamera yardımı ile gerçekleştirilen cerrahi tekniğe laparoskopi adı veriliyor. Kist çıkarıldıktan sonra açılan kesikler dikiliyor ya da yapıştırılıyor. Hastanede kalış süresinin kısalması, kan kaybının azalması ve yara enfeksiyonu görülmemesi gibi avantajları bulunuyor. 

Laparotomi (açık ameliyat): Laparoskopi mümkün değilse veya acil dermoid kist ameliyatı yapılması gerekiyorsa, bu yöntem tercih ediliyor. Genellikle 10 cm’den daha büyük kistler için açık ameliyat yapılıyor. Sezaryene benzer bir kesik ile yapılıyor,dermoid kist çıkarılıyor.

Dermoid kist kansere dönüşür mü?

Dermoid kistlerin kansere dönüşme riski oldukça düşüktür çünkü dermoid kistler iyi huylu kistler oluyor. Ancak bu kistlerin içinde inmatür dokular bulunursa , kansere dönüşme ihtimali çok az da olsa bulunuyor.

Dermoid kist için hangi bölüme gidilir?

Dermoid kist için Genel Cerrahi bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları