Göbek fıtığı nedir belirtileri nelerdir? Yetişkinlerde ve bebeklerde oluşum nedenleri
Göbek fıtığı belirtileri nelerdir? Bebeklerde göbek fıtığı nedenleri nelerdir? Yetişkinlerde göbek fıtığı nedenleri nelerdir? Göbek fıtığı nasıl tedavi edilir? Göbek fıtığı tedavi edilmezse ne olur?

Göbek fıtığı genelde prematüre doğan bebeklerde görülüyor..

Göbek deliğinin iç kısmından veya kenarından dışa doğru oluşan, farklı boyutlardaki şişliğe göbek fıtığı adı veriliyor. Doğuştan veya sonradan olabiliyor. 

Kadınlarda daha fazla görülen göbek fıtığı, fındık büyüklüğünden-portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabiliyor. Prematüre doğan bebeklerde oluşma riski yükseliyor.

Göbek fıtığı belirtileri nelerdir?

- Göbek bölgesinde dışardan görülebilen bir şişlik 

- Şekil bozukluğu

- Göbekte baskı hissi ve ağrı

- Bulantı

- Kusma

- Tuvalete çıkamama

- Göbekteki şişliğin içeriye doğru itilememesi

- Karnın içerisindeki organların işlevlerini düzgün yapamaması

- Bebeklerde ağlama , öksürme, ıkınmaların belirgin hale gelmesi

Bebeklerde göbek fıtığı nedenleri

öbek fıtığının birçok nedeni dış etkenlere bağlı olsa da, en önemli faktörlerden biri doğumsal oluyor. Göbek kordonunun kesilmesinin ardından yaklaşık bir hafta içinde düşen göbek bağı zamanla kapanıyor ve normal göbek yapısı oluşuyor. Ancak göbeğin tamamen kapanmaması sonucunda bebeklerde göbek fıtığı görülme ihtimali doğuyor.

Yetişkinlerde göbek fıtığı nedenleri

Yetişkinlik döneminde bu doğumsal faktörün ortaya çıkması, karın bölgesinin zorlanmasıyla birlikte kapanan yerin tekrar açılması sonucunda göbek fıtığı tekrarlıyor. Çok sayıda art arda yapılan doğumlar, kronik öksürük, kabızlık, prostat ve ağır kaldırma durumlar, göbek fıtığının oluşmasında en önemli sebepler arasında bulunuyor.  

Göbek fıtığı teşhisi nasıl konur?

Göbek fıtığını genellikle hastalar kendileri kendileri farkedip doktora gidiyor.  Göbek çukurunun bombeliğinin kaybolması ya da göbek çukurunda dışa doğru bir şişlik ortaya çıkmasıyla farkediliyor. Sırt üstü yatıldığında ve hasta eliyle bastırdığında bu şişlik yok oluyor. Dönem dönem bunun ağrı yaptığını da söyleniyor.

Göbek fıtığı bazen sadece ağrıyla ortaya çıkıyor. Bu durumlarda hastalığını teşhisini ultrason ile koymak mümkün oluyor.

Göbek fıtığı nasıl tedavi edilir?

Göbek fıtıklarının en sağlıklı tedavi şekli ameliyat oluyor. Çünkü göbek fıtıkları da karnın iç bölgesinden doku yırtılmasıyla ortaya çıktığı için bir şekilde ameliyatla o yırtığın ya da deliğin yamanması gerekiyor. 

Bazen eğer göbek bölgesindeki delik yama gerektirmeyecek kadar küçükse yama tedavisine gerek görülmüyor. Ancak burada da göz ardı edilmemesi gereken en önemli konu, yama yapılmadan direk dikilmesiyle halledilmeye çalışılan göbek fıtığı rahatsızlıklarında bu fıtığın tekrardan meydana çıkması çok yüksek bir ihtimal oluyor. 

Yama yapılmayan küçük ya da büyük her türlü göbek fıtığının ilerleyen dönemlerde bir daha baş göstereceği ve daha büyük riskler taşıyacağı söyleniyor. Bu tedavilerde açık yöntem ve kapalı yöntem ameliyatlar deneniyor. Kapalı yamalarda kullanılan yama çeşidi kompozit yama, açık ameliyatlarda ise standart her zaman yapılan yamalar kullanılıyor. Kapalı yamalarda özveri daha fazla olduğu için bu doğal olarak ameliyat masraflarına da yansıyor ve daha pahalı olacak bir tedavi süreci geçirmek mümkün oluyor. 

Bu tip açık ya da kapalı göbek fıtığı geçiren hastalar, ameliyat sonrasında devam eden saatlerde ya da ertesi gün hastaneden çıkarak kendi evine dinlenmeye gidebiliyor. Buradaki tek fark, kapalı bir yöntemle ameliyat edilmiş hastanın, iyileşme süreci daha rahat ve konforlu geçiyor.

Göbek fıtığı tedavi edilmezse ne olur?

Fıtık zamanında tedavisi yapılmazsa bağırsak tıkanıklığı meydana gelebiliyor. Kusma ve karın şişkinliği veya fıtık boğulması gözlemlenebiliyor. Fıtık halkası darsa bağırsak karın içine geri dönmiyor, zaman içerisinde fıtık kesesinin içindeki bağırsaklar şişiyor, kangren meydana geliyor ve bağırsağın alınmasına yol açacak önemli sorunlar meydana gelebiliyor.

Göbek fıtığı için hangi bölüme gidilir?

Göbek fıtığı için Genel Cerrahi bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları