Halluks Valgus hastalığı nedir? Halluks Valgus nedenleri ve tedavisi
Halluks Valgus belirtileri nelerdir? Halluks Valgus hastalığının nedenleri nelerdir? Halluks Valgus nasıl tedavi edilir? Halluks Valgus ameliyattan sonra tekrarlar mı?

Halluks Valgus hastalığı, halk arasında ayak baş parmak çıkıntısı veya bunyon olarakta biliniyor..

Adını Latince ayak başparmağı anlamına gelen ‘Hallux’ kelimesinden alan Halluks Valgus hastalığı, ayak baş parmağının dışarı doğru eğilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastalık kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülüyor.

Halk arasında bu hastalık ayak baş parmak çıkıntısı veya bunyon olarakta bilinen Halluks Valgus, ayak baş parmağın diğer parmağa baskı uygulamasıyla meydana geliyor.

Normalde ayağa göre paralel, düz durması gereken ayak başparmak Halluks Valgus hastalığında ikinci parmağa, diğer bir deyişle ayak dış tarafına doğru yön değiştiriyor. Bu durumda, ayak başparmağın biraz yukarısında bir şişlik görülüyor. Bu şişliğe de bunyon adı veriliyor.

Halluks Valgus belirtileri nelerdir?

- Baş parmağın tabanının dış kısmında bir çıkıntı ve kızarıklık

- Baş parmak ekleminde ağrı

- Nasır ve yara oluşumu

- Ayakkabı giydikten sonra başparmakta ağrı

- Başparmakta şişlik

Halluks Valgus hastalığının nedenleri nelerdir?

- Yüksek topuklu ve sivri ayakkabı giymek

- Kovboy çizmeleri giymek

- Ayak yaralanmaları

- Dar ve ince tabanlı ayakkabılar

- Kalıtsal ayak tipleri

- Düz taban olma

- Romatizma hastalıkları

Halluks Valgus nasıl teşhis edilir?

Hallux valgus teşhisi doktor tarafından yapılan muayene ile konuyor. Doktor önce ayağın basar şekilde ve basmadan kontrolünü yapıyor. Üzerine basarken yapılacak röntgen tetkikleriyle hem teşhis tam olarak konuyor, hem de yapılacak olan tedavi belirleniyor. Gereken bazı durumlarda manyetik rezonans görüntüleme ve EMG gibi tetkikler yapılabiliyor.

Halluks Valgus nasıl tedavi edilir?

Halluks Valgus tedavisinde ilk olarak cerrah dışı yöntemler deneniyor. Burun bölgesi geniş, yumuşak tabanlı ayakkabılar kullanılması öneriliyor. Parmak arası makara yada gece ateli de sorunu kısmen azaltıyor.

Ancak bu şekilde Halluks Valgus sorunu tam olarak düzelmezse cerrahi müdahale gerekiyor. Ameliyatla bunyonlar alınıyor,başparmak ve birinci sıra kemiklerin düzgün hizalanması sağlanıyor. Aynı zamanda eklemler uyumlu hale getirilmeye çalışılıyor.

Bir Halluks Valgus ameliyatından hemen sonra genellikle destekle yürünebiliyor tam iyileşme haftalar hatta aylar sürebiliyor.

Halluks Valgus için evde tedavi yöntemleri

- İki başparmağa geçirilen lastikle egzersiz yapmak

- Çıkıntı olan bölgeye masaj yapmak

- Papatya çayı içmek ve poşetlerini çıkıntı olan bölgeye koyup bekletmek

- Soğuk kompres yapmak

- Zerdeçalı ılık suda çözüp içmek

Halluks Valgus ameliyattan sonra tekrarlar mı?

Halluks Valgusun tekrarlamaması için ameliyattan ve iyileştikten sonra çok fazla yüksek, dar veya sivri burunlu ayakkabı giyilmemesi gerekiyor. Uzun süreli rahatsızlık veren ayakkabılar giymek sorunu tekrar edebiliyor.

Halluks Valgus için hangi bölüme gidilir?

Halluks Valgus için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları